Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ConiuGo – dálková údržba snadno

16. 2. 2018 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Pomocí systému EasySCADA pro monitoring a hlášení poruch ze série GO probíhá dálkové načítání měřičů elektřiny, plynu a teplé vody obratem ruky. Také dálkové řízení zařízení všeho druhu nepředstavuje žádný problém.

Rozmanitost a flexibilita

Každá centrála GO je připravena pro montáž na lištu DIN 32 mm. Obsahuje konstrukční skupiny pro napájení a komunikaci v síti GSM. Uživatel může vybírat mezi třemi možnostmi získávání zjišťovaných dat. Zařízení lze vybavit až dvanácti moduly GO pro požadované měření, evidenci dat a dálkové spínání. Je jen na rozhodnutí uživatele, jaké měřené hodnoty a data se mají evidovat. Senzory se spínací funkcí, pro analogové signály, data z měřičů spotřeby energií, dálkové spínání pomocí relé – to všechno je možné. Snadné nastavení komunikace prostřednictvím SMS na chytrém telefonu a záznamník dat (datalogger) s jejich zasíláním na vybranou e-mailovou adresu jsou vhodné jak pro jednotlivá zařízení, tak i pro evidenci stavů měřičů.

ConiuGo – dálková údržba snadno - Conrad

Profesionální práci lze provádět s využitím databáze SQL, kterou je možné si založit a v níž jsou evidována všechna data. Centrála GO zašle kompletní sadu dat po uplynutí periody měření nebo okamžitě, jestliže některý měřicí vstup zaregistruje nepřípustnou hodnotu. Naměřené hodnoty uložené v databázi lze vizualizovat pomocí volně dostupné technologie EasySCADA firmy ConiuGo. Nejdříve je třeba uložit obrázek vlastního zařízení nebo jeho schéma jako pozadí v prohlížeči a přes něj položit transparentní vrstvu (transparent layer), do které jsou umístěna zobrazovací okna pro data. Tím je systém SCADA připraven k použití.

Důležité informace: bezpečnost dat na internetu

Tip pro geeky:
Zařízení s dálkovým přístupem jsou na internetu vystavena rozmanitým útokům škodlivého softwaru. Tyto hrozby se ale zastaví na centrále GO s nemanipulovatelným softwarem mikrokontroléru, jenž nedokáže spouštět škodlivé kódy.

Centrála GO a moduly GO
Každá ze tří centrál GO je specialistou na jeden úkol: komunikace prostřednictvím SMS, napojení SCADA na databázi pomocí funkce SMS nebo sběr a zasílání dat ve formátu souboru CSV e-mailem. Maximální přizpůsobení umožňují moduly GO, které jsou k centrále GO připojovány jako vstupní či výstupní moduly.


Vyšlo v časopise Elektro č. 2/2018 na straně 34. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021