Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Co stojí za úspěchem Teco, a. s.?

20. 9. 2017 | Ing. Jaromír Klaban | TECO | www.tecomat.com

Kolínská společnost Teco, a. s., je přední český výrobce průmyslových řídicích systémů. Své výrobky nabízí bezmála čtvrt století. Jedním z členů představenstva, kteří stáli i u zrodu společnosti, je Ing. Jaromír Klaban, obchodní ředitel. Redakce časopisu ELEKTRO mu položila několik otázek a požádala o jejich zodpovězení.

Pane Klabane, které okolnosti a historické souvislosti vedly k tomu, že v Kolíně v roce 1993 vznikla společnost s názvem Teco?
Ing. Klaban Teco
Říkalo se tomu sametová revoluce. Více či méně otřásla vším a nastartovala změny v malých a velkých podnicích. Tesla Kolín nebyla výjimkou. Byla součástí VHJ Tesla, měla tehdy kolem 2 500 zaměstnanců, několik poboček v jiných městech, několik elektrotechnických výrobkových směrů, vlastní zázemí strojírenské výroby včetně nástrojárny a lakovny. Tradičně byla Tesla Kolín silná a úspěšná ve vlastním vývoji a výrobě řídicích systémů NC a CNC pro obráběcí stroje a v programovatelných automatech. Ne tak úplně mimochodem: český název programovatelný automat vznikl právě v Tesle Kolín, kde se tato kategorie řídicích systémů, ve světě známá jako PLC – Programmable Logic Controller, začala od roku 1976 vyrábět jako první v tehdejším „východním bloku“. Tehdy, šest let poté, co Intel přišel na trh s prvním mikroprocesorem, to byly automaty postavené na logice skládané z jednotlivých hradel a pamětí v integrovaných obvodech první generace. Právě v Tesle Kolín vznikl „třídeskový mikroprocesor“ kompatibilní s Intel 8080, takže kolínské CNC systémy byly instrukčně kompatibilní s Intelem už předtím, než se začal klon I8080 vyrábět v Piešťanech. Právě tento procesor mě do Kolína přitáhl. Na začátku 90. let to tedy byla již významná čtrnáctiletá tradice výroby programovatelných automatů, která měla za sebou tři generace automatů (řady NS 910, NS915, NS905) a čtvrtá a pátá generace (NS946 a NS950) byly na cestě.

Vzpomínám si na jednu sérii prezentací, kde jeden známý český podnik z průmyslové automatizace s hrdostí oznamoval, že vyhodnotil vlastní nekonkurenceschopnost, a spojil se tedy se zahraničním strategickým partnerem. Tenkrát jsem vystoupil, ještě pod hlavičkou Divize automatizační techniky Tesly Kolín, a parafrázoval toto vystoupení, že my jsme naopak vyhodnotili vlastní konkurenceschopnost a pustili se do intenzivního vývoje nové generace programovatelného automatu pod označením NS950 postavené na nové součástkové základně dostupné ze světového trhu. Onen podnik ani jeho strategický partner dnes neexistují, a dokonce ani jejich tehdejší řada řídicích systémů nemá na trhu pokračování, byť třeba pod jiným jménem. Z divize automatizační techniky v privatizačním procesu vznikla společnost Teco, s. r. o. Po roce byla transformována na akciovou společnost. V roce 2018 začneme 25. rok existence pod názvem Teco, a držíme tak 42. rok vývoje a výroby programovatelných automatů v Kolíně.

Které produkty Vaší firmy dělají ze společnosti Teco, a. s., velkého hráče v oblasti automatizační techniky?
Jsme firma jediného produktu. Programovatelného automatu se značkou Tecomat. To, že má různé řady, velikosti, formáty, že každá řada má v sortimentu desítky až stovky různých modulů a variant centrálních jednotek nebo že jsou dodávány jako OEM pod značkou zákazníka, nic nemění na tom, že je to stále PLC. De facto je to velká stavebnice modulů průmyslové automatizace, kompatibilních a kombinovatelných programově a komunikačně mezi řadami navzájem i mezi generacemi navzájem. Programují se z jediného integrovaného vývojového prostředí Mosaic a jsou kompatibilní s mezinárodní normou IEC/EN/ČSN 61131. Takže možná soustředění se na jeden produkt, na jeho úzkostlivě drženou dlouhodobou kompatibilitu a návaznosti jednotlivých generací, je to, co z nás dělá významného hráče na trhu s automatizační technikou. Jestli velkého? Jsme stále střední podnik s 80 až 90 lidmi.

Jaké má společnost Teco aktivity mimo Českou republiku?
V devadesátých letech jsme konsolidovali síly a soustředili se na domácí trh a konkrétní zákazníky. Do zahraničí se naše řídicí systémy dostávaly ve výrobcích a projektech našich zákazníků. Od roku 2000 jsme začali hledat zákazníky v zahraničí napřímo. Hledali jsme a hledáme firmy, které projektují a programují řídicí systémy, nikoliv uživatele technologií ve kterých jsou řídicí systémy již nainstalovány. Od roku 2003 jsme začali pravidelně vystavovat na Hannover Messe, odkud jsme získali kontakty prakticky na celý svět. V posledních šesti letech pravidelně vystavujeme na Light+Building, kam také chodí celý svět. Letos jsme oslovili střední východ v Dubaji. V září jedeme podruhé na výstavu CEDIA do USA. Rozhodli jsme se, že je třeba seznámit s naší koncepcí řízení domů a budov i severoamerický trh. Dnes bychom napočítali více než 30 zemí, kam už jsme dodali řídicí systémy napřímo. V zahraničí nezakládáme pobočky, nýbrž se orientujeme na místní aplikační partnery a distributory. Zajímavým trhem se v poslední době stal střední východ, a tak jsme v této oblasti otevřeli první zahraniční kancelář Teco, a to v Dubaji. Postupně tam vzniká silné centrum technické podpory, pořádáme tam školení, na která se sjíždějí firmy ze všech zemí v oblasti.

V kterých zemích a v jakých aplikacích se můžeme setkat s Vašimi výrobky?
Tak bychom mohli začít výčtem těch třiceti zemí? A k tomu vyjmenovat skoro všechny obory? To bychom asi rozhovor hodně natáhli, že? Tak zkráceně:

V dohledné době by aplikace s Tecomatem měly být na všech kontinentech. Mám informace, že se připravuje instalace i v Antarktidě; ta nám ve výčtu zatím chyběla. Několik Tecomat Foxtrotů brázdí vody Atlantiku, Karibiku a Severního moře. Letos jsme zaznamenali objednávku z Islandu, portugalský zákazník nasadil Foxtroty do přístupového systému v Bank of Mosambique v Maputu. Také v pětihvězdičkovém hotelu v iráckém městě Erbil najdete Foxtrot na přístupovém systému. Dokončuje se předání budovy nemocnice v Jedah v Saudské Arábii, kde sestava Foxtrotů a SCADA Reliance řídí v budově opravdu všechny provozní soubory. Najdete je v Muzeu kyperského divadla v Limasolu na Kypru, na ostrově Korfu ve vile českého investora. Rozjetá je instalace v hotelu na ostrově Curaçao v Karibiku. Prostřednictvím slovenské firmy se Foxtroty šíří do celého světa přes kryokomory pro wellness centra. Zatímco dříve byl větší podíl instalací ve strojích a průmyslových aplikacích, jako je například vodní elektrárna pod horou Fudži v Japonsku nebo jednoúčelové stroje firmy Brano pro automobilový průmysl v Číně, je nyní rozptyl aplikací Tecomatů mnohem košatější. Je to dáno zmenšujícím se rozměrem automatů, jejich snižující se cenou a šíří záběru. Pro dnešní Foxtroty není problém připojit jakoukoliv technologii. Již dnes disponují funkcemi pro módní pojmy, jako jsou Internet věcí, Průmysl 4.0, Smart House, Smart Building nebo Smart City. Protože Foxtrot je svými komunikačními schopnostmi, úrovní zabezpečení, vlastním webovým serverem přímo integrovaný do sítě internet, nalézá uplatnění opravdu všude, a to jak teritoriálně, tak aplikačně.

Také v automatizační technice probíhá na trhu velmi intenzívní hospodářská soutěž. Jak si stojí Vaše společnost mezi konkurencí v ČR a v zahraničí?
Statistiku světového trhu ovládá z více než 90 % osm nebo devět nadnárodních globálních společností. Do zbytku se vejdou ti ostatní – tisíce dalších menších výrobců systémů automatizace – specializovaných, nebo i s širším aplikačním záběrem. Mezi nimi se pohybujeme i my. Obecně vzato – trh s automatizační elektronikou roste, ať už je růst vyvoláván uměle boomem pojmů jako Smart House, Smart City a Smart Všechno, Internet věcí a Internet Všeho, Industry 4.0 a Všechno 4.0, nebo skutečnými potřebami firemních i privátních zákazníků. My se pohybujeme spíše v té druhé oblasti, tedy v řešení skutečných potřeb, kde si zákazník říká, co chce, co potřebuje vyřešit a čemu my musíme přizpůsobit řídicí systém. Ne naopak, jako je tomu v prvně jmenovaných oblastech, tažených snahou naplnit prodejní kanál produktem, o kterém se řekne, že je smart. A který přitom má buď jedinou funkci, nebo omezený počet funkcí, jež lze zapnout/vypnout, ale kterým se musí přizpůsobit uživatel. Uživatel, který hledá, jak přizpůsobit nepřizpůsobitelné k obrazu svému, často dojde právě k Tecomatu, k Foxtrotu a potom teprve pochopí, že je to nejflexibilnější a ve výsledku nejekonomičtější systém.


Vizualizace podoby nového sídla společnosti

Čím se Vám daří zaujmout a motivovat zákazníky, aby si vybrali právě Vaše výrobky?
Reálnými a realizovanými výsledky, referencemi, neustále rozvíjeným sortimentem periferií, komunikačních kanálů a komunikačních funkcí připojitelných k systému. Systém rozvíjíme na základě zpětné vazby od konkrétních zákazníků a jejich konkrétních potřeb. A také na základě technologických trendů v celém světě. Podobné periferie, senzory nebo komunikace se jistě najdou i u jiných dodavatelů, ale tam často jako jediná nebo specializovaná funkce. Při jejich integraci na stavbě, ve stroji nebo na technologické lince už propojení různorodých částí leží na bedrech integrátora. Pokud jde o Tecomat Foxtrot, bereme jeho začleňování na sebe jako výrobce a řešíme je buď doplněním do firmwaru, nebo jako knihovní funkční blok začlenitelný do uživatelského programu. Anebo jako hardwarový modul připojený na univerzální dvouvodičovou instalační sběrnici CIB®. V systému jsou integrovány i specializované sběrnice jako DALI, DMX, CAN, RS-232/485, 1 wire, bezdrátové systémy Enocean, IQRF, RFox, Wireless M-bus aj. Samozřejmostí je nejen Ethernet a wifi, ale i plná integrace do internetu všemi možnými IP protokoly. Systém komunikuje své integrované webové stránky přímo s web browsery všech desktopových i mobilních platforem, a to bez jakýchkoliv převodníků a cloudových aplikací. Zákazníci oceňují zabezpečený přístup z internetu bez veřejné IP adresy, vzdálenou správu a selektivní update firmwaru všech modulů instalace. Samozřejmostí je diagnostika a programování na dálku, navíc za plného chodu programu bez přerušení. Máme i aplikaci iFoxtrot pro smartphony a tablety.

Pojmy Smart Všechno, Internet Všeho a Všechno 4.0 zahrnují nejen vršek ledovce viditelný na výstavách a v prospektech (tedy co a jak se dá propojit a ovládat), ale také neviditelných, ponořených devět desetin ledovce. Ty znamenají každodenní spolehlivost v okrajových či nestabilních vnějších podmínkách, dlouhodobou udržitelnost funkčnosti a kompatibilitu s budoucími upgrady. Je dlouhá řada funkcí a servisních nástrojů, pro které jsou Tecomaty vybírány instalačními firmami a výrobci, kteří na nich staví buď své jednotlivé profesionální projekty, nebo i vlastní opakované produkty „Powered by Tecomat“, kde OEM verze Foxtrotů tvoří základ jejich provozní spolehlivosti. Mnoho zákazníků také oceňuje dlouhodobě stabilní tým a přímost a účinnost naší nadstandardní technické podpory.

Který z Vašich výrobků je pro Vaši společnost obzvláště úspěšný a který je sympatický Vám osobně?
Máme jediný výrobek – PLC Tecomat. Je to naše jediné dítě. Jak tedy vyjádřit, které z dětí je mi nejsympatičtější? Takže obzvláště úspěšný je právě ten Tecomat. V současné době je aktuální řada Foxtrot. Je nejmenší, nejmladší a nejvýkonnější z celé historické řady. Foxtrot doznal za deset let od svého uvedení na trh více než 20 variant centrálních modulů, další desítky typů jsou zákaznické OEM verze. Vyrábí se v tisícových sériích. Co je na něm zajímavé, byť vedlejší, je ten název Foxtrot. Ve všech jazycích se vyslovuje stejně, jak se píše. Snad i to je jedním z důvodů, proč je Foxtrot naší teritoriálně nejrozšířenější řadou.

Kolik lidí zaměstnáváte a jak vypadá profesní skladba zaměstnanců? Jak vyhovuje současný trh práce Vašim personálním potřebám?
Jak jsem už uvedl, je nás průběžně mezi 80 až 90, a to v dobách zlých i dobrých. Máme silný vlastní vývoj, kde samozřejmě převládají vývojáři s vysokoškolským i středoškolským vzděláním. Ve výrobním úseku jde převážně o montážní práce, kde se uplatní především jemná manuální zručnost a trpělivost našich žen v týmu a technický naturel mužů v procesu oživování a testování každého výrobku. Samozřejmostí ve skladbě jsou administrativní práce s integrovaným informačním systémem, který provazuje celou firmu – nákup, prodej, expedici, řízení kvality, účtárnu a personální oddělení, marketing a prodejní tým. Zde bych skladbu profesí, vzdělání i pohlaví charakterizoval jako rovnoměrně rozprostřenou.

Zda současný trh práce vyhovuje, nebo nevyhovuje, bych nechtěl hodnotit. Je takový, jaký je. Doba, trh, demografie a módnost oborů se mění průběžně. Nejsme ani velká firma, ani nestartujeme žádný velký projekt, kterým bychom skokem zvyšovali zaměstnanost v regionu a potřebovali desítky nebo stovky lidí s určitou specializací a přitom předpokládali a žehrali, že by je měl zajistit někdo jiný. Děláme svůj obor a výrobky stabilně, takže u nás nacházejí uplatnění jak ti, kteří hledají stabilní a dlouhodobé zaměstnání, tak ti, kteří do zaměstnání chodí kvůli tomu, co jako firma děláme a elektronika nebo programování je baví. A takoví se v populaci i v regionu zatím vždy najdou.

Jaké jsou Vaše plány pro nejbližší období a pro dlouhodobý rozvoj společnosti?
Dobrá otázka ve správný čas. Plánujeme akci „Kulový blesk“. Ptáte se mě v době, kdy dlouhodobý plán postavit na vlastním pozemku vlastní výrobně administrativní objekt s dostatečným parkovištěm, energeticky úsporný a skutečně chytrý/smart na úrovni dnes dosažitelných možností, se od února letošního roku každým dnem a týdnem zhmotňuje ve skutečnost. Tempo odpovídá plánovanému termínu nastěhování do konce roku 2017. Letošní léto nebylo zas tak horké, zato podzim očekávám horký dost a dost. Zvládnout několik výstav, průběžně plnit trvale rostoucí objednávky, finišovat s vývojem nové, již desáté generace Tecomatu, na který řada zákazníků již netrpělivě čeká, do nové budovy nainstalovat i kompletně novou technologii plně automatického osazování a také tam přestěhovat celou firmu, celou výrobu se sklady a s řídicím informačním systémem, vše bez výpadku v dodávkách, to bude logistická akce hodná okřídleného názvu „Kulový blesk“.

Tak to jsou naše plány pro nejbližší období i pro příští rok, kdy se budeme ohlížet za prvními 25 lety firmy Teco a přitom startovat další pětadvacítku.

Rozhovor vedl Ing. Emil Širůček,
FCC PUBLIC


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2017 na straně 46. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021