Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

City Air Management: aplikace pro lepší ovzduší ve městech

4. 9. 2018 | Siemens, s. r. o. | www.siemens.cz

Společnost Siemens začala nabízet revoluční aplikaci City Air Management, která dokáže s 90 % přesností předpovědět úroveň znečištění ovzduší ve městech s několikadenním předstihem. Aplikace současně provádí simulaci, jaké kroky je možné učinit, aby kvalita ovzduší zůstala v mezích stanovených limitů. Aplikace využívá data ze stávajících monitorovacích systémů.

Znečištění ovzduší ve městech každoročně způsobí smrt 7 milionů lidí a představuje větší zdravotní riziko než Ebola nebo HIV. S rostoucím počtem obyvatel, kteří se stěhují do městských aglomerací, se otázka kvality ovzduší stává stále důležitější i v České republice.

City Air Management: aplikace pro lepší ovzduší ve městech

Unikátní aplikace City Air Management využívá data z monitorovacích systémů a předpovídá úroveň znečištění ovzduší ve městě v následujících až pěti dnech s přesností až 90 %. Pro zpracování dat využívá sofistikovaný algoritmus, který pracuje s umělou inteligencí a neuronovou sítí.

Předpověď kvality ovzduší se tvoří na základě historických dat o znečištění ovzduší a počasí v daném období a zohledňuje řadu meteorologických jevů jako vlhkost vzduchu, sluneční záření, oblačnost nebo teplotu. K historickým údajům pak připojí aktuální předpovědi počasí a charakteristiky dopravní situace a průmyslové činnosti. Do modelu se rovněž zahrnují opakované události, jako jsou pracovní dny a víkendy, svátky, veletrhy či sportovní akce, protože různými způsoby ovlivňují dopravu, a tedy i emise. Následná předpověď a účinnost navržených opatření se pak stanovují pro sedm klíčových ukazatelů včetně oxidů dusíku (NOx), oxidů síry (SOx), koncentrace benzenu nebo pevných prachových částic (PM10 a PM2,5).

Klíčová role aplikace City Air Management spočívá v simulaci opatření, která mohou zmírnit nebo zcela eliminovat extrémní stavy znečištění ovzduší dříve, než k nim skutečně dojde. Města mají možnost vybrat ze seznamu 17 opatření a ihned zjistit, jaký dopad budou mít na kvalitu ovzduší v příštích 3-5 dnech. Pokud například předpověď předpokládá nadprůměrné úrovně znečištění v některých částech města v důsledku kombinace nárůstu hustoty dopravy a nepříznivého počasí, město může zavést krátkodobá opatření, jako jsou např. bezplatná hromadná doprava, omezení vjezdu nákladních automobilů nebo snížení nejvyšší povolené rychlosti.

„Aplikace využívá unikátní algoritmus Siemens, který využívá více než dvacetiletou zkušenost z oblasti průmyslu.“ říká Lukáš Loun, který má ve společnosti Siemens na starost problematiku chytrých měst. „City Air Management je vhodný pro velká česká města nebo lokality s vyšším znečištěním ovzduší, kterým toto unikátní řešení chceme představit,“ dodává Loun. V České republice se se znečištěním způsobeným vysokými koncentracemi prachových částic potýká rada míst především v Moravskoslezském kraji (Ostrava, Karviná, Havířov), oxidy dusíku trápí zejména velké městské aglomerace s vysokou koncentrací dopravy (Praha, Brno, Olomouc).

Kromě krátkodobých opatření aplikace City Air Management simuluje také 40 střednědobých až dlouhodobých postupů, ke kterým patří zvýšení poplatků za produkci exhalací, uzavření parkovišť ve městě nebo zatraktivnění hromadné dopravy. Další informace k City Air Management jsou k dispozici na www.mysletenalidi.cz/lepsiovzdusi.

City Air Management je aplikace otevřeného operačního systému a cloudového řešení pro internet věcí MindSphere od společnosti Siemens. MindSphere umožňuje spravovat a chytře využívat velké množství dat a dávat je do nových souvislostí. Obsahuje uživatelské aplikace, nástroje pro připojení zařízení a nástroje pro vývojáře aplikací a služeb. Pomáhá vyhodnocovat data a používat je k optimalizaci výrobního a obchodního procesu po celou dobu životního cyklu výrobního zařízení či finálního produktu. Vedle oblasti chytrých měst jej lze využívat v průmyslu nebo energetice.

Tiskové materiály SIEMENS