Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Chytré bydlení od Insight Home v České televizi

13. 2. 2012 | |

Lidé dnes hodně slyší na úsporu energie a bezpečí domácnosti, což je přesně to, co systémy tzv. chytrého bydlení umí poskytnout . K rozvoji těchto technologií přispěla paradoxně krize, která nutí lidi k úsporným opatřením a šetřivosti. Inteligentní elektroinstalace je o 15 až 20 procent náročnější co do pořizovacích nákladů, úspora ve spotřebě energie pak ale může dosáhnout až třiceti procent za rok.

Chytré bydlení v Česku vyhledává nyní kolem dvou až tří procent lidí. Ve světě je tento podíl mnohonásobně vyšší, například v USA je to dnes již 20 až 30 procent.

Garáž, kamera, kávovar nebo světla na dotyk

„Je to poměrně mladý obor, což není dáno jenom tržním prostředím v ČR, ale tím, že technologie dozrály. Rozvoji napomohlo zejména rozšíření tabletů a chytrých telefonů, které naučily lidi pomocí dotyků ovládat poměrně složité technologie, jako e-mail, internet, audio a hry. My jsme se pak s touto vlnou svezli," říká Jan Průcha, předseda představenstva Insight Home.

Na co se zákazníci soustředí

"V dnešní době je pro zákazníky na prvním místě bezpečnost, což znamená zabezpečovací systémy, kamery, hlídání potomků, aby se nedostali k bazénu atd. Pak jsou tu úspory za teplo a následně pohodlí," tvrdí Jan Rada, obchodní zástupce Insight Home. Velkou roli hrají ženy. Vzhledem k času strávenému v domácnosti, jsou to právě ony, kdo navrhuje, které systémy usnadňující život v budou v domácnosti nainstalovány. Nelze se pak divit, když se v domě objeví dálkový ovladač na kávovar či varnou konvici.

Výhodou je kontrola domácnosti na dálku

Velkým „plus“ chytrých domácností je bezpečí. Všechny funkce lze zkontrolovat pomocí telefonu či iPadu odkudkoliv, kde je připojení na internet.

zdroj: www.InsightHome.eu