Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Chytré brýle s funkcí samooostření

27. 1. 2017 | University of Utah | unews.utah.edu

Carlos Mastrangelao, profesor elektronického a počítačového inženýrství a jeho student Nazmul Hasan z Utahské univerzity zkonstruovali „chytré brýle” se speciálními čočkami a schopností samoostření.

Mastrangelo a Hasan použili k vytvoření čoček glycerín - bezbarvou viskózní tekutinu - a zapouzdřili je zezadu i zepředu do flexibilní membrány podobné gumě. Přední membrána v každé čočce je propojena se sérií tří mechanických ovladačů, které ovládají pohyb membrány vpřed a vzad, podobně jako píst v motoru automobilu. Tímto způsobem mění zakřivení čočky a tedy ohniskovou vzdálenost mezi čočkou a okem.

Chytré samoostřící brýle

Čočky jsou umístěny ve speciálním rámu, který také zkonstruoval Mastrangelo a Hasanem a ostatní členové výzkumné skupiny. Rám obsahuje elektroniku a baterii, která zajišťuje přísun energie pro ovladače. Uprostřed brýlí je umístěn dálkoměr, který pomocí infračerveného světla měří vzdálenost mezi brýlemi a sledovaným objektem. Při pohledu na předmět dálkoměr okamžitě změří vzdálenost a dá signál ovladačům, které zakřiví čočky.

Pokud se uživatel podívá na objekt v krátké vzdálenosti, dálkoměr provede další měření a okamžitě vyšle další signál ovladačům, které přizpůsobí čočky. Hasan tvrdí, že čočky se dokážou zaostřit z jednoho objektu na druhý během 14 milisekund. Dobíjitelná baterie v rámu brýlí vydrží více než 24 hodin na jedno nabití.

Celý článek na University of Utah

Image Credit: Dan Hixson

-jk-