Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Chytrá servoosa pro efektivní a flexibilní výrobu

11. 11. 2018 | Petr Pešek, Lenze, s. r. o. | www.lenze.cz

Firma Lenze představila nový servoregulátor i950 v chytrém pohonném řešení

Pro výrobu a intralogistiku vytvořila firma Lenze škálovatelné řešení pohonu. Kombinace servoregulátoru i950, synchronního motoru m850 a planetové převodovky g700 se vyznačuje snadnou manipulací a umožňuje hospodárnou výrobu až do velikosti výrobní dávky 1.

Při vyšším stupni automatizace a zvyšování flexibility výrobních procesů neustále roste počet os, které je nutné řídit a synchronizovat. To však nemusí vést k větší složitosti a nižšímu stupni ovladatelnosti. Společnost Lenze, specialista na automatizaci strojů, vyvinula vhodný balíček pro polohování, manipulační a montážní aplikace, robotiku, balicí stroje a pohony dopravníků. Lze jej jednoduše implementovat, poskytuje potřebný volný prostor při použití a má pozitivní vliv na efektivitu výrobních procesů.


Nové řešení od Lenze (foto: Lenze SE)

Jeho základem je chytrý servoregulátor i950. Vysoký výpočetní výkon a integrovaný port EtherCAT umožňují synchronně řídit i několik os s velkou rychlostí a tím zvládat složité úkoly. Díky třem různým provozním režimům si velmi dobře poradí s každým scénářem použití. Servoregulátor lze volně programovat nebo funguje s řídicím systémem CiA402-Motion jako akční člen. Nejčastějším provozním režimem však bude využití integrovaných technologických aplikací FAST.

Tyto moduly poskytují široký rozsah funkcí, které již OEM výrobce nemusí sám programovat. Stačí jen jednoduše nastavit parametry a používat. Nástroj pro zprovoznění EasyStarter poskytuje intuitivní grafické rozhraní pro nastavování parametrů, které usnadňuje ovládání a umožňuje, že vysoce kvalifikovaní návrháři nemusejí být zapojeni do každé fáze projektu. „Zprovoznění bez problémů zvládnou i technici s nižší kvalifikací,“ zdůrazňuje Christian Bergner, vedoucí oddělení produktového managementu Servo Drives & Motors.

OEM výrobci mohou v programovacím prostředí firmy Lenze PLC Designer na základě normy IEC 61131-3 moduly FAST ještě samostatně rozšířit nebo upravit podle svých specifických požadavků, servoregulátor je ale možné i volně programovat. Díky této flexibilitě servoregulátor i950 podporuje vývoj modulárních výrobních koncepcí a opětné použití softwaru také mezi servokontroléry a kontroléry Lenze. Zároveň moderní komunikační mechanismy i950 tvoří základ pro chytré aplikace jako Asset Management od Lenze.

Druhou komponentou nového „tažného koně“ v sortimentu Lenze je synchronní motor m850. Vyznačuje se výhodným poměrem momentů setrvačnosti zátěže a motoru, což přispívá k maximálně klidnému běhu. I přes velkou setrvačnost motoru poskytuje dostatečnou dynamiku uspokojující střední až vysoké nároky. Ve standardním provedení je vybaven robustními resolvery. Kde je vyžadována velká přesnost, lze jako alternativu rovněž použít snímače Multiturn SinCos. Pohon je dodáván ve třech konstrukčních velikostech, přičemž každá velikost má tři různé výkonové třídy od 2,0 do 9,2 kW.

Převodovka pro servomotory g700 je přizpůsobena této charakteristice motoru a splňuje požadavky aplikací střední performance na tuhost a velkou dynamiku. K dispozici je čtrnáct variant: jednostupňová, dvoustupňová nebo třístupňová planetová převodovka v pěti konstrukčních velikostech s převodovými rozsahy 3,0−8,0 až 64,0−512,0. Christian Bergner si je jistý: „Chytrá servoosa je komplexní odpověď na požadavky kladené na mechaniku, elektroniku a digitalizaci!“


Vyšlo v časopise Elektro č. 11/2018 na straně 32. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021