Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Chirurgická náplast inspirovaná origami

3. 2. 2021 | MIT | www.mit.edu

Chirurgické zákroky jsou dnes častokrát prováděny pomocí minimálně invazivních metod, při nichž chirurgové provedou malý řez a vpraví do těla miniaturní kameru nebo chirurgický nástroj pro odstranění nádorů nebo opravení poškozených tkání a orgánů. Tento postup má za následek snížení pooperačních bolestí a zkrácení doby zotavení.

Zatímco tímto způsobem může být vyřešeno mnoho procedur, chirurgové mohou čelit výzvám v důležitém kroku celého procesu: uzavření rány nebo místa řezu. Řešením tohoto problému může být lékařská náplast vyvinutá inženýry z MIT, kterou lze snadno ovinout kolem chirurgických nástrojů používaných při minimálně invazivních metodách a dopravit ji na určené místo v těle za účelem ošetření vnitřních zranění. Náplast se při běžném pohledu podobá obyčejnému papíru, ale po kontaktu s tkáněmi nebo orgány se rázem promění na natahovací gel podobný kontaktním čočkám, který ihned přilne na poškozené místo.

Chirurgická náplast

Na rozdíl od chirurgických lepidel je náplast navržena tak, aby odolala kontaminaci po vystavení bakteriím nebo tělním tekutinám. Po nějakém čase se náplast rozloží a zbytky jsou vyplaveny z těla. Výzkumníci momentálně spolupracují s klinickými lékaři a chirurgy na optimalizaci designu pro chirurgické použití. Náplast je možno zavádět ručně nebo prostřednictvím lékařských robotů.

Celý článek na MIT

Image Credit: Felice Frankel

-jk-