Aktuální vydání

Číslo 10/2021 vyšlo tiskem 1. 10. 2021. V elektronické verzi na webu 1. 11. 2021. 

Téma: Elektroenergetika; Kvalita elektřiny; Obnovitelné zdroje energie

Hlavní článek
Lokální specifika Jihočeského kraje s ohledem na využívání automobilů s alternativními druhy paliv

Číslo 4-5/2021 vyšlo tiskem
17. 9. 2021. V elektronické verzi na webu 17. 9. 2021.

Světelnětechnická zařízení
Rekonstrukce osvětlení podchodu a nástupišť vlakového nádraží Ústí nad Orlicí

Veřejné osvětlení
Osvětlení parku u Biskupství ostravsko-opavského v Ostravě
Venkovní osvětlovací soustavy a rušivé světlo
Generel verejného osvetlenia 9. časť
Environmentálne hľadiská

Chilská vědkyně plánuje ulevit zemi od kovového odpadu za pomoci bakterií

11. 10. 2021 | Phys.org | www.phys.org

Chilská vědkyně testuje bakterie požírající kov, které by mohly jednoho dne pomoci minimalizovat dopady těžebního průmyslu v této jihoamerické zemi. 33letá biochemička Nadac Realesová testuje možnosti extrémofilů neboli organismů přežívající v extrémních podmínkách ve své laboratoři v Antofagastě, industriálním městě vzdáleném 1100 km od Santiaga.

Některé druhy kovů lze recyklovat v hutích, ale ostatní nerecyklovatelný kovový opad je častokrát nutné vyvážet do chilské pouště Atacama, která je domovem větší části těžebního průmyslu země. Chile je největším producentem mědi, která tvoří 15 % HDP státu. V důsledku těžby mědi se však země potýká s obrovským problémem v podobě znečišťování životního prostředí.

Kov požírající bakterie

V rámci svého výzkumu se Realesová zaměřila na koncentrované bakterie oxidující železo zvané Leptospirillum ferriphilum. Bakterie extrahovala z vulkanické a gejzírové oblasti El Tatio nacházející se v severní části Chile v nadmořské výšce 4200 metrů, cca 350 kilometrů od Antofagasty. Zde bakterie žijí v kyselém prostředí, které je takřka netknuté relativně vysokými koncentracemi většiny druhů kovů. Jejich jedinečné biochemické vlastnosti pomáhají urychlovat korozi, čímž doslova rozežerou jakýkoliv kovový materiál.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Pexels

-jk-