Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Chcete „vidět teplo“? Zkuste kompaktní termokameru s Wi-Fi

7. 9. 2020 | Conrad Electronic Česká republika, s. r. o. | velkoobchod.conrad.cz

Termokameru lze využít všude tam, kde je potřeba zkoumat vyzařování tepla. Hodit se bude zájemcům o elekroniku ke zkoumání lokálního zahřívání plošných spojů, využití najde ale také v dalších oborech, jako je stavebnictví, auto-moto atd. Termokamera SeekShot překvapí hlavně dobrými možnosti analýzy obrazu přímo v zařízení a funkcí pro streamování dat do tabletu pomocí bezdrátových sítí Wi-Fi.

Termokameru lze využít všude tam, kde je potřeba zkoumat vyzařování tepla. Hodit se bude zájemcům o elekroniku ke zkoumání lokálního zahřívání plošných spojů, využití najde ale také v dalších oborech, jako je stavebnictví, auto-moto atd. Termokamera SeekShot překvapí hlavně dobrými možnosti analýzy obrazu přímo v zařízení a funkcí pro streamování dat do tabletu pomocí bezdrátových sítí Wi-Fi.

Obr. 1. IR snímek notebooku – teplotní hodnoty max., min. a průměrnéObr. 2. IS snímek domu se zobrazením lokálních teplotních maxim
Obr. 1. IR snímek notebooku – teplotní hodnoty max., min. a průměrné
Obr. 2. IS snímek domu se zobrazením lokálních teplotních maxim


Pohotová infrakamera s Wi-Fi

Termokamera je nástroj, který umožňuje vizualizovat tepelné záření. Hodit se bude všude tam, kde je třeba nějakým způsobem měřit a vyhodnocovat povrchové teploty a prostupy tepla. Typickou aplikací pro termokamery je např. hodnocení tepelné izolace domů a odhalování tepelných mostů v konstrukci. Možností využití je ale celá řada. Kamera může vyhledávat problematická místa na deskách plošných spojů nebo na opláštění elektrospotřebičů a mnoho dalšího. Termokamera SeekShot amerického výrobce Seel Thermal patří spíše mezi jednodušší, ale pohotové a užitečné modely.

Důležitou charakteristikou termokamer je fyzické rozlišení snímacího senzoru. Právě tato hodnota totiž nejvíce ovlivňuje výslednou cenu zařízení. SeekShot nabízí ve své třídě obvyklé rozlišení 206 × 156 pixelů a pozorovací úhel 36°, kamera zachytí teplotní rozsah od -40 do +330 °C. Užitečnou funkcí je připojení k mobilním telefonům nebo tabletům s Androidem nebo iOS pomocí Wi-Fi. Do připojeného zařízení je možné uploadovat nebo streamovat data, aplikace může také kameru dálkově ovládat a připravovat různé reporty.

Obr. 3. Kamera – pohled na displej
Obr. 3. Kamera – pohled na displej

Široké možnosti analýzy snímku přímo v kameře

Různé analytické možnosti nabízí ale i kamera samotná. Je možné si zvolit zobrazení maximální a minimální teploty v obrazovém poli nebo specifikovat měřené body. K dispozici je funkce pro výběr pravoúhlého pole, v němž se pak vyhodnotí maximální, minimální a průměrná teplota. Důležitou funkcí je také možnost překrývání reálného obrazu infračerveným ve volitelné intenzitě průhlednosti. To se hodí v případech, kdy uživatel potřebuje mít dobrou orientaci ve snímaném objektu. Na uložení snímků je k dispozici 4 GB paměti.

Robustní provedení

Termokamera SeekShot je vhodná pro uživatele, kteří chtějí kompaktní přístroj, ale nespokojí se s pouhým přídavným zařízením k mobilu. Kamera má velikost trochu většího kompaktního fotoaparátu a v podstatě se i stejně používá. Dílenskému zpracování se nedá nic vytknout, tělo je kompletně pogumované a vše na kameře působí robustně. Výrobce uvádí krytí IP54 – tedy odolnost proti prachu a stříkající vodě.

Většinu zadní stěny zaujímá velký dotykový displej, s jehož pomocí se kamera ovládá a nastavuje. Na kameře jsou jen dvě tlačítka – spoušť a tlačítko on/off. Na spodní straně je rozhraní USB-C pro komunikaci s počítačem a nabíjení vestavěného akumulátoru a rovněž i běžný závit pro stativ.



Obr. 4. Detail senzoru

Ideální pro kombinaci s tabletem

Právě možná díky robustnímu provedení ale není snímání tak úplně snadné. Spoušť reaguje trochu ztuha a na displeji není zachycení snímku příliš vidět. Hodila by se lepší odezva spouště a trochu delší setrvání snímku na displeji. Na druhou stranu s infrakamerou se asi nebudou pořizovat nějaké akční momentky a její místo bude většinou na stativu s připojeným tabletem. Na ostrém slunci byly při testu přístroje trochu problémy s čitelností displeje, ale opět platí, že snímky bude uživatel nejspíš analyzovat až v klidu v pracovně nebo v laboratoři.

Celkově lze kameru doporučit pro každého, kdo potřebuje vizualizovat a vyhodnocovat teplotu nejrůznějších objektů. Ocení ji jak energetičtí poradci, tak elektrotechnici, automechanici, stavitelé hi-end počítačů a serverů a pracovníci mnoha dalších profesí. Velkou přidanou hodnotou je právě možnost propojení a ovládání z tabletu či mobilu.

Chcete „vidět teplo“? Zkuste kompaktní termokameru s Wi-Fi
Obr. 5. Kamera upevněná na stativu

Termokamera SeekShot – hlavní výhody:
– Velmi dobré mechanické provedení
– Možnosti analýzy obrazu v kameře
– Propojení s tabletem/mobilním telefonem

Základní technické údaje:
– Rozlišení senzoru: 206 × 156 px
– Pozorovací úhel: 36°
– Velikost a rozlišení displeje: 3,5", 640 × 480 px
– Vnitřní paměť: 4 GB
– Komunikační rozhraní: USB-C, Wi-Fi
– Výdrž akumulátoru: čtyři hodiny kontinuálního snímání

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021