Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Čeští elektrotechnici – hybná síla prosazování konceptu Průmysl 4.0 v praxi

2. 6. 2017 | redakce ELEKTRO | www.eel.cz

Od ledna 2017 do května 2017 proběhly regionální akce s názvem Kybernetická revoluce cz aneb Průmysl 4.0 v praxi.

Akce se konaly pod záštitou Svazu průmyslu a dopravy ČR v Plzni, Hradci Králové, Českých Budějovicích, Olomouci, Brně a Ostravě. Organizátorem byla společnost Czechinno ve spolupráci s vědeckotechnickými parky v celé republice, na programové části se podílela Pracovní skupina pro implementaci Průmyslu 4.0 ve firmách, kde má Elektrotechnická asociace České republiky velmi silné zastoupení.

Program měl ve všech regionech velmi podobnou strukturu; úvodní část, seznamující s celým konceptem Průmyslu 4.0, měl na starosti Ing. Jiří Holoubek, po ní následovaly části věnované technologiím zítřka a legislativní problematice – z pohledu jednak kybernetické bezpečnosti a ochrany osobních údajů, jednak nových obchodních modelů. Poslední panel se týkal lidí pro novou éru a podíleli se na něm kromě zástupkyně ministerstva práce a sociálních věcí také ředitelé středních škol, akademičtí funkcionáři vysokých škol a reprezentanti regionálních samospráv. V rámci odpoledního programu probíhaly praktické ukázky některých prvků konceptu Průmysl 4.0 ve firmách i akademických pracovištích, kde mají s jejich implementací již první zkušenosti. Pořadatelé se snažili zejména o to, aby kromě obecných zákonitostí byla reflektována zejména regionální specifika, nicméně na jednotlivých akcích byli přítomni také pracovníci ministerstev a ústředních institucí.

Martin Červinka ze společnosti ABB, který pravidelně prezentoval svůj profesní pohled v panelu Technologie budoucnosti, říká: „Bylo velice důležité přijet do regionů a aktivně začlenit do tématu průmyslové revoluce i menší a střední podniky. Otevřená komunikace, ale i praktické ukázky, to vše pomáhá lepšímu porozumění otázkám průmyslu 4.0 nejen v oblasti technického vývoje, ale také s ohledem na požadovanou podporu a vzájemnou spolupráci. Jsem přesvědčen, že tyto regionální aktivity jsou klíčovým doplňkem podporující rozvoj a kvalitu českého průmyslu, energetiky a infrastruktury.“

Otto Havle ze společnosti FCC průmyslové systémy v přednášce o nových obchodních modelech v panelu Lidé pro novou éru a nová éra lidem vysvětloval rozdíl mezi klasickým (pipeline) modelem výroby a služeb a modelem platformovým, který se bude postupně týkat celého řetězce hodnot souvisejících s průmyslovou výrobou. Mimo jiné vyjádřil obavu, že velcí hráči trhu se pokusí přeměnit platformy na nějaký druh sektorových klastrů a tímto způsobem pohltí menší hráče.

Dalším pravidelným přednášejícím v panelu nazvaném Investice do budoucnosti, bezpečné systémy, právo a společnost budoucnosti byl zástupce společnosti HP, která nejen pravidelně vystavovala svoje technologické novinky spolu s ostatními prezentujícími se firmami v přilehlých prostorách přednáškových sálů, ale také ve všech regionech věnovala hodnotné ceny účastníkům prostřednictvím tomboly.

Jiří Holoubek hodnotí celý komplex akcí ze svého úhlu pohledu: „Pro nás, kteří jsme se podíleli na putování s konceptem Průmyslu 4.0 po jednotlivých regionech České republiky, bylo velice příjemné zjištění, že tento fenomén čtvrté průmyslové revoluce se postupně stává tématem i pro malé a střední podniky po celém území České republiky a přestává být doménou kruhů čistě akademických a a vědecko-výzkumnických. Celá tato aktivita nás velice těší, zejména proto, že v regionech je vidět přímá souvislost a návaznost na aktivity například Roku průmyslu a technického vzdělávání, vyhlášeného v roce 2015 Svazem průmyslu a dopravy České republiky.“

Tiskové materiály CzechInno

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021