Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 7/2017 vyšlo tiskem 28. 6. 2017. V elektronické verzi na webu od 28. 7. 2017. 

Téma: Kabely, vodiče a kabelová technika; Konektory; Software; Značení a štítkování

Hlavní článek
Elektrická izolace a tepelná vodivost

Číslo 3/2017 vyšlo tiskem 9. 6. 2017. V elektronické verzi na webu bude 10. 7. 2017.

Světelné zdroje
Terminologie LED světelných zdrojů 

Denní světlo
Denní osvětlení velkých obytných místností
Svetelnotechnické posudzovanie líniových stavieb

Aktuality

Startuje hlasování veřejnosti o vítězích 9. ročníku ekologické soutěže E.ON Energy Globe V Praze byly 20. 6. 2017 slavnostně představeny nominované projekty 9. ročníku prestižní…

Nejnovější monopost týmu ČVUT eForce FEE Prague Formula se představil na Václavském náměstí Dne 16. června se v dolní části Václavského náměstí prezentoval tým Fakulty…

IQRF Summit 2017 svědkem reálných IoT aplikací Akce zaměřená na reálná řešení v oblasti chytrých měst, budov, domácností, transportu,…

Konference Internet a Technologie 17 Sdružení CZ.NIC, správce české národní domény, si Vás dovoluje pozvat na již tradiční…

Více aktualit

Cesta k rozlišení dobrých bakterií od těch špatných

02.09.2015 | ASU | researchmatters.asu.edu

Lidská střeva jsou domovem více než 100 bilionů bakterií, což je více než počet buněk, které tvoří lidské tělo. Armáda bakterií se do našeho těla dostane hned po narození - jsou to nezvaní, ale nezbytní hosté.

Tyto bakterie jsou většinou přátelské. Některé z nich jsou dokonce prospěšné, protože pomáhají se zažíváním a produkcí vitamínů. V našem těle ale existují i takové bakterie, které nás mohou zabít, když jim to dovolíme.

Přístroj k rozšifrování škodlivých bakterií

Rozdíl mezi škodlivou a prospěšnou bakterií je občas nepatrný. Vezměte si například bakterii E. coli. V zažívacím ústrojí člověka jich žije několik miliard a jejich existence nás nijak netíží. Avšak jeden poddruh bakterie E. coli, O157:H7, je v U.S.A. ročně zodpovědný za hospitalizaci více než 2000 lidí. Přitom rozdíl mezi tímto druhem bakterie a ostatními je pozorovatelný pouze na molekulární úrovni.

Jak ale rozlišíme přítele od nepřítele? Rozhodnutí, je-li bakterie škodlivá, obvykle vyžaduje pozorování těchto kultur v jídle nebo těle pacienta. Takový postup je však extrémně časově náročný a může být prováděn pouze v laboratoři. Výzkumnící Arizonské státní univerzity, Department of Chemistry and Biochemistry, in the College of Liberal Arts and Sciences vyvinuli nové zařízení, které by mohlo výraznou měrou urychlit identifikaci škodlivých bakterií a mikroorganismů. Tým, který vede profesor Mark. A. Hayes, doufá v sestavení ručního přístroje poháněného bateriemi, který by dokázal identifikovat příčinu během několik minut, namísto dní.

Celý článek na ASU

Image Credit: Paul V. Jones

-jk-