Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 3/2019 vyšlo tiskem 11. 3. 2019. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Amper 2019 – 27. mezinárodní elektrotechnický veletrh

Hlavní článek
Smart Cities (8. část)

Číslo 2/2019 vyšlo tiskem 15. 3. 2019. V elektronické verzi na webu ihned.

Architekturní a scénické osvětlení
Architekturní osvětlení hradu Bečov nad Teplou
Světelný design v kostce (41)
Analýza světelného obrazu trochu více teoreticky

Denní světlo
Největší chyby v návrhu denního osvětlení budov

Aktuality

Největší větrná elektrárna v Česku pomohla skupině Portiva překonat rekord Energetická divize investiční skupiny Portiva loni dokázala vyrobit nejvíce elektrické…

Světlo v architektuře - 6. ročník specializované výstavy V březnu budou zářit nejen hvězdy, ale i svítidla na výstavě SVĚTLO V ARCHITEKTUŘE!

Diskuze u kulatého stolu nastínila trendy v oblasti chytrých budov Kulatý stůl uspořádaný Kanceláří Evropského parlamentu ve spolupráci s Aliancí pro…

CANDELA 2019 – 7. ročník konference o veřejném osvětlení Jsou opravdu dominantním zdrojem rušivého světla soustavy veřejného osvětlení jak…

Více aktualit

Cesta k rozlišení dobrých bakterií od těch špatných

02.09.2015 | ASU | researchmatters.asu.edu

Lidská střeva jsou domovem více než 100 bilionů bakterií, což je více než počet buněk, které tvoří lidské tělo. Armáda bakterií se do našeho těla dostane hned po narození - jsou to nezvaní, ale nezbytní hosté.

Tyto bakterie jsou většinou přátelské. Některé z nich jsou dokonce prospěšné, protože pomáhají se zažíváním a produkcí vitamínů. V našem těle ale existují i takové bakterie, které nás mohou zabít, když jim to dovolíme.

Přístroj k rozšifrování škodlivých bakterií

Rozdíl mezi škodlivou a prospěšnou bakterií je občas nepatrný. Vezměte si například bakterii E. coli. V zažívacím ústrojí člověka jich žije několik miliard a jejich existence nás nijak netíží. Avšak jeden poddruh bakterie E. coli, O157:H7, je v U.S.A. ročně zodpovědný za hospitalizaci více než 2000 lidí. Přitom rozdíl mezi tímto druhem bakterie a ostatními je pozorovatelný pouze na molekulární úrovni.

Jak ale rozlišíme přítele od nepřítele? Rozhodnutí, je-li bakterie škodlivá, obvykle vyžaduje pozorování těchto kultur v jídle nebo těle pacienta. Takový postup je však extrémně časově náročný a může být prováděn pouze v laboratoři. Výzkumnící Arizonské státní univerzity, Department of Chemistry and Biochemistry, in the College of Liberal Arts and Sciences vyvinuli nové zařízení, které by mohlo výraznou měrou urychlit identifikaci škodlivých bakterií a mikroorganismů. Tým, který vede profesor Mark. A. Hayes, doufá v sestavení ručního přístroje poháněného bateriemi, který by dokázal identifikovat příčinu během několik minut, namísto dní.

Celý článek na ASU

Image Credit: Paul V. Jones

-jk-