Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 8-9/2018 vyšlo tiskem 4. 9. 2018. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Elektrotechnika v průmyslu; 60. mezinárodní strojírenský veletrh v Brně

Hlavní článek
Smart Cities (3. část – 2. díl)

Číslo 5/2018 vyšlo tiskem 17. 9. 2018. V elektronické verzi na webu ihned.

Osvětlení interiérů
Výběr svítidla podle konceptu interiéru
Unikátní kniha o interiérech právě v prodeji
Pozvánka na seminář Interiéry 2018 – výjimečná akce již posedmé

Aktuality
Pan profesor Jiří Habel odešel – vzpomínky zůstanou

Aktuality

Šedesátý MSV bude největší za poslední dekádu Jubilejní 60. ročník MSV ukáže špičkové technologie a to nejlepší z historie i…

Studentská konference VĚDĚNÍ MLADÝM Univerzita Pardubice ve spolupráci se studenty Universitas zve zejména středoškolské…

TECHNOLOGICKÉ FÓRUM konfrontovalo Programové prohlášení vlády pro stavebnictví Odborný kongres TECHNOLOGICKÉ FÓRUM: investice_technologie zahájil mezinárodní stavební…

Více aktualit

Cesta k rozlišení dobrých bakterií od těch špatných

02.09.2015 | ASU | researchmatters.asu.edu

Lidská střeva jsou domovem více než 100 bilionů bakterií, což je více než počet buněk, které tvoří lidské tělo. Armáda bakterií se do našeho těla dostane hned po narození - jsou to nezvaní, ale nezbytní hosté.

Tyto bakterie jsou většinou přátelské. Některé z nich jsou dokonce prospěšné, protože pomáhají se zažíváním a produkcí vitamínů. V našem těle ale existují i takové bakterie, které nás mohou zabít, když jim to dovolíme.

Přístroj k rozšifrování škodlivých bakterií

Rozdíl mezi škodlivou a prospěšnou bakterií je občas nepatrný. Vezměte si například bakterii E. coli. V zažívacím ústrojí člověka jich žije několik miliard a jejich existence nás nijak netíží. Avšak jeden poddruh bakterie E. coli, O157:H7, je v U.S.A. ročně zodpovědný za hospitalizaci více než 2000 lidí. Přitom rozdíl mezi tímto druhem bakterie a ostatními je pozorovatelný pouze na molekulární úrovni.

Jak ale rozlišíme přítele od nepřítele? Rozhodnutí, je-li bakterie škodlivá, obvykle vyžaduje pozorování těchto kultur v jídle nebo těle pacienta. Takový postup je však extrémně časově náročný a může být prováděn pouze v laboratoři. Výzkumnící Arizonské státní univerzity, Department of Chemistry and Biochemistry, in the College of Liberal Arts and Sciences vyvinuli nové zařízení, které by mohlo výraznou měrou urychlit identifikaci škodlivých bakterií a mikroorganismů. Tým, který vede profesor Mark. A. Hayes, doufá v sestavení ručního přístroje poháněného bateriemi, který by dokázal identifikovat příčinu během několik minut, namísto dní.

Celý článek na ASU

Image Credit: Paul V. Jones

-jk-