Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 4/2017 vyšlo tiskem 12. 4. 2017. V elektronické verzi na webu od 5. 5. 2017. 

Téma: Elektroinstalace; Inteligentní budovy; Stavební veletrhy Brno 2017

Hlavní článek
Návrh aplikace pro monitorování technologických procesů v administrativní budově

Číslo 2/2017 vyšlo tiskem 17. 3. 2017. V elektronické verzi na webu bude ihned.

Veletrhy a výstavy
Inspirativní osvětlení ze zahraničních veletrhů 

Příslušenství osvětlovacích soustav
Na osvětlení provozu lze šetřit s minimem investic
Maxos fusion – nový rychlomontážní systém Philips
Inteligentní řešení DALISYS® pro řízení osvětlení

Aktuality

Vadné adaptéry Tesla poškozují rychlodobíjecí stanice V uplynulých dnech na rychlodobíjecích stanicích ČEZ zaznamenal už několikátý případ…

Jaký byl Veletrh Dřevostavby a Moderní vytápění 2017? Souběh veletrhů DŘEVOSTAVBY a MODERNÍ VYTÁPĚNÍ je určen všem, kteří řeší stavbu,…

MSV 2017 zacílí na Průmysl 4.0, automatizaci, environmentální technologie, dopravu a logistiku Již potřetí se na MSV 2017 upře pozornost na nové trendy průmyslové výroby. Průmysl 4.0 s…

Současné možnosti elektromobility představí AMPER Motion 2017 Největší přehlídka elektromobility v ČR proběhne 21.- 24. 3. na brněnském výstavišti a…

Více aktualit

Cesta k rozlišení dobrých bakterií od těch špatných

02.09.2015 | ASU | researchmatters.asu.edu

Lidská střeva jsou domovem více než 100 bilionů bakterií, což je více než počet buněk, které tvoří lidské tělo. Armáda bakterií se do našeho těla dostane hned po narození - jsou to nezvaní, ale nezbytní hosté.

Tyto bakterie jsou většinou přátelské. Některé z nich jsou dokonce prospěšné, protože pomáhají se zažíváním a produkcí vitamínů. V našem těle ale existují i takové bakterie, které nás mohou zabít, když jim to dovolíme.

Přístroj k rozšifrování škodlivých bakterií

Rozdíl mezi škodlivou a prospěšnou bakterií je občas nepatrný. Vezměte si například bakterii E. coli. V zažívacím ústrojí člověka jich žije několik miliard a jejich existence nás nijak netíží. Avšak jeden poddruh bakterie E. coli, O157:H7, je v U.S.A. ročně zodpovědný za hospitalizaci více než 2000 lidí. Přitom rozdíl mezi tímto druhem bakterie a ostatními je pozorovatelný pouze na molekulární úrovni.

Jak ale rozlišíme přítele od nepřítele? Rozhodnutí, je-li bakterie škodlivá, obvykle vyžaduje pozorování těchto kultur v jídle nebo těle pacienta. Takový postup je však extrémně časově náročný a může být prováděn pouze v laboratoři. Výzkumnící Arizonské státní univerzity, Department of Chemistry and Biochemistry, in the College of Liberal Arts and Sciences vyvinuli nové zařízení, které by mohlo výraznou měrou urychlit identifikaci škodlivých bakterií a mikroorganismů. Tým, který vede profesor Mark. A. Hayes, doufá v sestavení ručního přístroje poháněného bateriemi, který by dokázal identifikovat příčinu během několik minut, namísto dní.

Celý článek na ASU

Image Credit: Paul V. Jones

-jk-