Pokračujeme v díle těch,
kteří byli první.

Aktuální vydání

Číslo 11/2016 vyšlo tiskem 7. 11. 2016. V elektronické verzi na webu od 1. 12. 2016. 

Téma: Rozváděče a rozváděčová technika; Točivé stroje a výkonová elektronika

Hlavní článek
Lithiové trakční akumulátory pro elektromobilitu

Číslo 6/2016 vyšlo tiskem 5. 12. 2016. V elektronické verzi na webu od 5. 1. 2017.

Osvětlení interiérů
Seminář Interiéry 2016 – páté výročí
Součinnost bytového interiéru a osvětlení 

Normy, předpisy a doporučení
Nové normy pro osvětlení pozemních komunikací

Aktuality

Svítící fasáda FEL ČVUT nabídne veřejnosti interaktivní program s názvem Creative Colours of FEL Dne 13. prosince v 16.30 hodin se v pražských Dejvicích veřejnosti představí interaktivní…

Fakulta elektrotechnická je na špici excelentního výzkumu na ČVUT Expertní panely Rady vlády pro výzkum, vývoj, inovace (RVVI) vybraly ve II. pilíři…

Švýcaři v referendu odmítli uzavřít jaderné elektrárny dříve V referendu hlasovalo 45 procent obyvatel, z toho 54,2 procent voličů řeklo návrhu na…

Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze pořádá 25. 11. 2016 den otevřených dveří Fakulta elektrotechnická ČVUT v Praze pořádá 25. listopadu od 8.30 hodin Den otevřených…

Více aktualit

Cesta k rozlišení dobrých bakterií od těch špatných

02.09.2015 | ASU | researchmatters.asu.edu

Lidská střeva jsou domovem více než 100 bilionů bakterií, což je více než počet buněk, které tvoří lidské tělo. Armáda bakterií se do našeho těla dostane hned po narození - jsou to nezvaní, ale nezbytní hosté.

Tyto bakterie jsou většinou přátelské. Některé z nich jsou dokonce prospěšné, protože pomáhají se zažíváním a produkcí vitamínů. V našem těle ale existují i takové bakterie, které nás mohou zabít, když jim to dovolíme.

Přístroj k rozšifrování škodlivých bakterií

Rozdíl mezi škodlivou a prospěšnou bakterií je občas nepatrný. Vezměte si například bakterii E. coli. V zažívacím ústrojí člověka jich žije několik miliard a jejich existence nás nijak netíží. Avšak jeden poddruh bakterie E. coli, O157:H7, je v U.S.A. ročně zodpovědný za hospitalizaci více než 2000 lidí. Přitom rozdíl mezi tímto druhem bakterie a ostatními je pozorovatelný pouze na molekulární úrovni.

Jak ale rozlišíme přítele od nepřítele? Rozhodnutí, je-li bakterie škodlivá, obvykle vyžaduje pozorování těchto kultur v jídle nebo těle pacienta. Takový postup je však extrémně časově náročný a může být prováděn pouze v laboratoři. Výzkumnící Arizonské státní univerzity, Department of Chemistry and Biochemistry, in the College of Liberal Arts and Sciences vyvinuli nové zařízení, které by mohlo výraznou měrou urychlit identifikaci škodlivých bakterií a mikroorganismů. Tým, který vede profesor Mark. A. Hayes, doufá v sestavení ručního přístroje poháněného bateriemi, který by dokázal identifikovat příčinu během několik minut, namísto dní.

Celý článek na ASU

Image Credit: Paul V. Jones

-jk-