Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Český Siemens dodá největší bateriový akumulační systém v České republice

20. 6. 2017 | SIEMENS s.r.o. | www.siemens.cz

Bateriový akumulační systém SIESTORAGE o kapacitě 1 MWh bude nainstalován v areálu rozvodny 110/22 kV Mydlovary v Jihočeském kraji, nedaleko Hluboké nad Vltavou. Společnost E.ON jej bude v rámci pilotního programu využívat primárně ke kompenzaci odchylek obchodníka s elektrickou energií. Je to první instalace takového kapacitního rozsahu v České republice.

Kontejnerové řešení SIESTORAGE (Siemens Energy Storage) využívá nejnovější Siemens technologie vyvíjené přímo pro tuto aplikaci. Dodávaný SIESTORAGE bude mít kapacitu 1 MWh a bude umístěn ve dvou kontejnerech. V prvním kontejneru se bude nacházet VN rozvaděč 22 kV typu 8DJH a transformátor 1250 kVA, v druhém kontejneru budou instalovány Li-ion baterie, které jsou nedílnou součástí dodávek, Battery Management System, měniče, řídicí systém, Energy Management System, systémy pro napájení vlastní spotřeby a další pomocné systémy zajišťující bezpečný provoz zařízení po celou dobu jeho životnosti. Kontejnerové řešení redukuje náklady na stavební část a minimalizuje montážní práce v místě realizace. Uvedení SIESTORAGE v Mydlovarech do plného provozu, po ukončení všech zkoušek, je plánováno do 30. listopadu letošního roku.

„Kompletace SIESTORAGE bude probíhat v České republice pod vedením pracovníků Siemens AG. Při realizaci bude společnost Siemens spolupracovat s českými dodavateli“, říká Tomáš Hüner, ředitel divize Energy Management, Siemens ČR. „První instalace tohoto zařízení v České republice je pro nás důležitým milníkem i z toho důvodu, že by u nás mělo vzniknout kompetenční centrum, které obchodně pokryje oblast východní Evropy a část střední Evropy“, dodává Hüner.

Využití této v České republice unikátní technologie komentuje Michal Jurík, vedoucí projektu ze společnosti E.ON: „Velkokapacitní bateriová akumulace se stává mimořádně zajímavou i pro energetické společnosti a již dnes pro účastníky trhu s elektrickou energií nabízí řadu zajímavých příležitostí. V České republice ovšem zatím není oblast připojování akumulačních jednotek do sítí pevně podchycena, a je proto mimořádně důležité, aby se účastníci trhu i legislativa na jejich příchod připravily. Ve společnosti E.ON věříme, že provoz naší pilotní jednotky prokáže, že bateriová akumulace je pro elektroenergetiku jednoznačným přínosem.“



Společnost E.ON zvažuje, že pilotní projekt akumulace energie v rozvodně Mydlovary v budoucnosti rozšíří až na kapacitu 10 MWh. K realizaci projektu pomohla i dotace z Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (OPPIK), program Nízkouhlíkové technologie.

O systému SIESTORAGE
SIESTORAGE je koncipován jako modulární systém, je tedy vhodný pro akumulaci a řízení i mnohem větších výkonů. V současné době má Siemens zakázky SIESTORAGE již v devíti zemích, především ve střední a západní Evropě a USA, a to pro různá využití. Uplatnění nachází především v rámci poskytování podpůrných služeb (regulace frekvence, napětí, vyvážení nerovnoměrnosti mezi výrobou a spotřebou), řešení ostrovních provozů, black-startů, obchodování s elektrickou energií. V současné době SIESTORAGE nachází uplatnění i v průmyslu pro řešení krátkodobých výpadků, které způsobují ztráty ve výrobě. Uvedené využití je možné kombinovat a měnit bez nutnosti úprav dodané technologie.

Mezi největší letošní kontrakty Siemens AG z této oblasti patří dodávka SIESTORAGE pro společnost Engie Deutschland do přečerpávací vodní elektrárny na řece Pfreimd v severovýchodním Bavorsku. Systém, který bude zprovozněn do konce letošního roku, bude mít kapacitu více než 13 MWh, což z něj činí jedno z největších zařízení svého druhu, které Siemens dodal. V rámci průmyslových aplikací našlo toto řešení uplatnění například v německém Eisenhüttenstadtu, kde SIESTORAGE slouží pro zajištění napájení/rychlého startu plynové turbíny v případě výpadku hlavní 110kV distribuční sítě. Díky zajištění dodávky tepla a elektřiny do ocelárny ArcelorMittal Eisenhüttenstadt GmbH, v případě výpadku linky 110kV, se zabránilo možným škodám až v řádech milionů eur.

Akumulace energie je také nedílnou součástí konceptu chytrých sítí (Smart Grids) a chytrých měst (Smart Cities). Protože SIESTORAGE dovede obnovit dodávky elektrické energie nezávisle na ostatních zdrojích elektrické energie, může významně přispět ke zvýšení nezávislosti dodávek v lokálních či autonomních sítích a přispět k vyšší spolehlivosti elektrické sítě právě ve městech.

Tiskové materiály SIEMENS