Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Český rozhlas v digitálu

11. 8. 2015 | www.radiokomunikace.cz | České radiokomunikace

České Radiokomunikace a Český rozhlas slavnostně odstartovaly 6. srpna experimentální digitální vysílání DAB+ pro Prahu a okolí. Jde o první plnohodnotné digitální rozhlasové vysílání s velkým výkonem (20 kW) ve špičkové kvalitě.

Rozhlas učinil další důležitý krok směrem k digitalizaci. Spuštěním experimentálního multiplexu DAB Praha ze žižkovského vysílače Českých Radiokomunikací se poprvé v historii testuje digitální rozhlasové vysílání prostřednictvím vysílače velkého výkonu, který pokryje Prahu a část středních Čech, tedy téměř pětinu obyvatel Česka (17 %). Českému rozhlasu se díky digitalizaci otevírají další možnosti, jak nabídnout posluchačům ještě dokonalejší veřejnou službu, zejména v podobě širší programové nabídky, kvalitního přenosu vysílání či nových multimediálních služeb.

„Český rozhlas spuštěním experimentálního, ale plnohodnotného digitálního vysílání pro Prahu a okolí naplnil další ze svých strategických cílů a učinil výrazný krok směrem k digitalizaci rozhlasového vysílání. V multiplexu DAB Praha budou začleněny všechny speciální digitální stanice Českého rozhlasu a celoplošné stanice Plus, Radiožurnál, Dvojka i Vltava. Posluchačům budeme moci nabídnout kvalitnější přenos vysílání a postupně i doprovodné služby v podobě multimediálních obsahů,“ uvedl generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

České Radiokomunikace spuštěním experimentu potvrzují svou pozici technologického inovátora, a to i v oblasti rozhlasového vysílání. První test předchozí verze digitálního rozhlasu provedly už v roce 1999. Současný experiment, který je prvním digitálním rozhlasovým vysíláním s velkým výkonem, povolil Český telekomunikační úřad do 31. 5. 2016, a podpořil tak další pokrok v digitalizaci posledního analogového media.

„Dnešek je významným milníkem v digitalizaci rozhlasu. Dosavadní pokusy digitálního rozhlasového vysílání malými výkony nebo v nevhodném kmitočtovém pásmu neumožňují posluchačům poznat a docenit všechny přednosti digitálního vysílání. Proto jsem rád, že můžeme využít naše technologické zázemí a dlouholeté zkušenosti, abychom společně s Českým rozhlasem poprvé představili digitální rozhlas tak, jak by skutečně mohl reálně fungovat, a umožnili posluchačům zážitek ve vysoké kvalitě,″ řekl Martin Gebauer, generální ředitel Českých Radiokomunikací.

Digitální vyslání přinese posluchačům širší programovou nabídku, vyšší úroveň kvality přenášeného audio signálu a zcela nové služby, které umožňují přenos grafických a textových informací na displeje rozhlasových přijímačů. Jeho významnou výhodou je, že pro posluchače je jeho šíření zdarma. DAB také není závislý na dostupnosti a fungování internetu, který může být době krizových situací omezený nebo zcela přerušený. Splňuje tak parametry na široce dostupnou a velmi spolehlivou informační platformu, a to nejen pro krizové situace a živelné katastrofy.

Základní parametry experimentálního vysílání

typ kódování

DAB+

kanál

12C (227.36 MHz)

výkon ERP

20 kW

polarizace

vertikální

umístění vysílače

Praha město (Mahlerovy sady)

Cílem současného experimentu je ověřit reálné parametry digitálního rozhlasového vysílání pro plánování finálních celoplošných DAB+ sítí. Vysílání probíhá ve III. pásmu, které je pro šíření digitálního rozhlasu optimální a používá se i v ostatních evropských zemích. Digitální vysílání lze přijímat prostřednictvím rozhlasových přijímačů podporujících standard DAB+. Tyto přijímače jsou dostupné v obchodních řetězcích s elektronikou.

Tiskové materiály Český rozhlas; foto a video Kl

V přímém rozhlasovém vstupu, který moderoval šéfredaktor Radiožurnálu Jan Pokorný (vlevo), bylo z Žižkovské věže slavnostně odstartováno experimentální digitální vysílání DAB Praha. Ze svých tabletů ho symbolicky spustili (zprava) Martin Gebauer, generální ředitel Českých Radiokomunikací, a Peter Duhan, generální ředitel Českého rozhlasu 

České radiokomunikace, a.s.

České radiokomunikace, a.s.
Skokanská 2117/1
Praha 6
169 00
www.radiokomunikace.cz