Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

České relé? Vlajková loď s puncem kvality

18. 1. 2016 | ELKO EP, s.r.o. | www.elkoep.cz

Spínání většího výkonu (zátěže) než je kapacita spínaného elementu má na starost (mimo jiné) i pomocné relé. Malá, avšak důležitá součástka elektroinstalace, která se vyrábí v Holešově, dobývá evropský elektro trh více než dvacet let.

„Vývojem, výrobou a prodejem relé se zabýváme 23 let a jsme v první pětce největších evropských výrobců relé,″ říká zakladatel firmy ELKO EP Jiří Konečný. „Procentuálně vyjádřeno – 76 % našich výrobků představuje právě relé. Jsou naší vlajkovou lodí a zákazníci to vědí.″ 

Úspěch s sebou samozřejmě nese i druhou stranu – plagiátorství. Na veletrhu v Číně v roce 2015 holešovská firma zaregistrovala věrné kopie ELKO EP relé. V čem jsou rozdíly mezi holešovským relé a napodobeninami z Asie? Je jich plná řada: od výroby, přes prodej, doručení a servis zákazníkům. 

Vše začíná výběrem spolehlivých a kvalitních dodavatelů součástek, z doručených je ještě 5 % testováno. Bezolovnatým pájením (je šetrnější k životnímu prostředí) se umísťují na desku plošných spojů. Tato deska je navíc lakovaná, což prodlužuje životnost výrobků. Přesnost umístění na 0,0001 mm zajišťuje nejmodernější Samsung SMD linka. Na konci procesu se produkt ještě 2x testuje (1x automatickým testerem, podruhé manuálně). Po úspěšném testování je označen unikátním kódem, z nějž lze vyčíst z jakých součástek a kdy byl výroben, později kdo ho koupil a místo doručení.  

Ani obaly výrobků nezůstávají bez povšimnutí. Relé ELKO EP se balí do krabičky z nehořlavého materiálu a příměsí UV, je proto v případě požáru samozhášecí, navíc během let používání krabička nevybledne, ani nepopraská. Popisky se na ni vypalují laserem (nesmažou se, ani nevyblednou) a návody k použití najdou zákazníci vždy v jazyce země, kam jsou doručeny. 

„Navzdory celosvětovému trendu dlouhodobě investujeme do vlastního vývoje, výroby, modernizuje komunikaci se zákazníkem i expedici. A jednoznačně se to vyplácí, dodává Jiří Konečný.

Tiskové materiály ELKO EP

ELKO EP, s.r.o.

ELKO EP, s.r.o.
Palackého 493
Holešov
769 01
www.elkoep.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021