Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

České firmy se intenzivně připravují na veletrh Middle East Electricity v Dubaji

21. 1. 2015 | |

2. března 2015 bude zahájen již 40. ročník veletrhů MEE. Veletrh patří k největším akcím v oboru a to především díky silné internacionalizaci. Tradičně se jej účastní velká jména - Cummins Power Generation, Al Fanar, FAMCO, Rittal, Larsen & Toubro Limited, DUCAB, Hyundai a Panasonic. V roce 2014 měl veletrh 22 oficiálních účastí – národní pavilony z Argentiny, Rakouska, Kanady, Číny, Finska, Francie, Německa, Maďarska, Indie, Itálie, Malajsie, Jižní Koreje, Kataru, Rumunska, Saudské Arábie, Slovinska, Španělska, Švýcarska, Tchai-wanu, Turecka, Velké Británie a USA. Součástí veletrhu bude i třetí ročník Green Energy Conference konané v partnerství s Dubai Municipality a Environmental Centre for Arab Towns. Další souběžnou akcí je již třetí ročník Solar Middle East.

Výstava se koná pod záštitou Abu Dhabi Water and Electricity Authority (ADWEA), Dubai Municipality, Emirates Green Building Council, Society of Engineers-UAE, Environmental Center for Arab Towns, Clean Energy Business Council a Energy Institute Middle East. Energetický průmysl provází v této oblasti bezprecedentní růst s investicemi v hodnotě 283 mld. USD, které budou do sektoru investovány v následujících 4 letech.

Tentokrát u toho nebudou chybět ani čeští vystavovatelé, kteří se poprvé účastní za podpory Ministerstva průmyslu a obchodu formou české oficiální účasti. Na 72 m2 se představí Českomoravská elektrotechnická asociace a dalších 7 firem. Dle Jana Prokše z Českomoravské elektrotechnické asociace: „Účast na veletrhu je naprosto logickým vyústěním snahy českých elektrotechniků hledat nové exportní příležitosti. Stále se nelepšící situace v Rusku (zejména propad rublu) nás nutí hledat jiná odbytová teritoria, Dubai vnímáme jako bránu na blízký východ. Získat si důvěru místních společností a navázat s nimi dobré obchodní vztahy samozřejmě není otázka jedné účasti na veletrhu, budeme se sem vracet pravidelně. Jsme proto rádi, že nám s účastí pomáhá MPO, díky tomu je akce prestižnější a daří se nám tak získat nejen více mediálního prostoru, ale zejména pozornosti potenciálních partnerů (ať privátních nebo veřejných, například lokálních municipalit)“

Společnou účast si firmy pochvalují. Jak říká Marek Šín z firmy ORBIT MERRET: „Zastřešení výstavy MPO z ní činí prestižní událost a jsme rádi, že se můžeme pod křídly MPO zúčastnit.”

To ostatně potvrzuje i Jiří Holoubek z firmy ELCOM: „Podporu našich exportních aktivit ze strany MPO velmi vítáme a vážíme si jí. Je pro nás důležité, že můžeme na společném prostoru vystavovat spolu s dalšími českými elektrotechnickými firmami. Nezanedbatelná je i stránka finanční“. A současně odpovídá i na otázku, proč zrovna tento veletrh: „Přestože měl ELCOM první zakázky v UAE už roku 1999 (pro výrobnu balené vody MASAFI a dubajskou radnici), tak cílené aktivity společnosti ELCOM, a. s. ve Spojených arabských emirátech se datují od roku 2004, kdy se naskytla možnost kapitálově přistoupit k dalším dvěma českým firmám do již založené lokální společnosti v Abu Dhabi. Hlavním těžištěm naší práce na tomto trhu jsou projekty z oblasti Virtuální instrumentace, Power Quality a v poslední době i kooperací při inspekčních činnostech na elektrozařízení v petrochemickém průmyslu. Na veletrhu bychom chtěli prezentovat celé portfolio činností společnosti ELCOM, a. s. s důrazem na oblasti, ve kterých lze využít synergie těsné spolupráce s lokálními firmami, ať už inženýrskými či montážními."

Oproti této, již zavedené firmě jsou očekávání firmy ORBIT MERRET odlišná: „Teritorium je firmě ORBIT MERRET známé částečně. Máme dlouholeté kontakty s přední kuvajtskou kontraktorskou firmou a několik let jsme měli i živou spolupráci s dubajskou firmou, do doby než ukončila svou činnost. Teritorium má nepopiratelně svůj potenciál, nicméně hlavní důvod proč na MEE jedeme je to, že Dubaj je vstupní branou východních trhů na trhy západní a naopak, je místo kde se potkává západ s východem. Očekávám, že se budu moci osobně setkat s kontakty z oblasti zálivu a (doufejme) že naše výrobky zaujmou profesionální návštěvníky a účast na výstavě tedy položí základy nové spolupráce. Prezentovat budeme výrobky, které vyvíjíme, vyrábíme a prodáváme. Jedná se o měřicí přístroje, převodníky signálu, bargrafy, programovatelné logické kontrolery, velkoplošné displeje a modulární bezpapírový zapisovač, který právě dokončujeme. Naše výrobky jsou určeny především pro průmyslovou automatizaci a pro energetiku.“

Zakladatel a současně majitel firmy Bohemia Müller pan Karel Müller má s trhem na Středním východě letité zkušenosti už z dob před rokem 1989. Jak říká: „Je to trh velice komplikovaný, často založený na absolutní důvěře zahraničního a lokálního partnera. V účasti na tomto veletrhu vidím možnost obnovení starších a zejména navázání nových kontaktů, které nově konsolidované firmě Bohemia Müller umožní expanzi jejích aktivit i do těchto oblastí.“

Česká oficiální účast probíhá pod hlavičkou Ministerstva průmyslu a obchodu a Českomoravské elektrotechnické asociace, která sdružuje na 60 právnických i fyzických osob elektronického a elektrotechnického průmyslu a též subjekty, které mají s elektrotechnickým průmyslem společné zájmy. Dále se představí tyto společnosti:

  • Bohemia Müller - projekční zpracování technologických celků a energetických zařízení, dodávky a montáže rozvodných zařízení všech napěťových úrovní pro energetiku i průmysl, dodávky a montáže důlní technologie, vytváření SW aplikací a najíždění energetických technologii.
  • ELCOM – vývoj a výroba speciálních zdrojů na bázi výkonové elektroniky, zařízení pro analýzu, monitoring a zlepšování kvality elektřiny, regulované pohony velkých výkonů pro petrochemický průmysl, vývoj a dodávky zařízení pro testování od mezioperačních testerů až po rozsáhlé zkušebny elektrických zařízení, vývoj a dodávky kompenzačních zařízení všech napěťových hladin.
  • ELKO EP - český výrobce elektronických přístrojů, bezdrátových systémů a inteligentní elektroinstalace. (členská společnost elektrotechnické asociace)
  • MEATEST - nabízí měřicí přístroje, regulační techniku, kalibrační přístroje a další produkty, kterými je mj. prováděna průmyslová automatizace.
  • OEZ - tradiční výrobce jisticích a spínacích přístrojů nízkého napětí
  • ORBIT MERRET - vývoj, výroba, prodej a servis digitálních panelových měřicích přístrojů i převodníků.
  • SALTEK TRADE - Výroba přepěťových ochran pro datové, telekomunikační, počítačové a napájecí sítě a vedení.

Kromě firem MEATEST a ORBIT MERRET jsou ostatní vystavující členy Českomoravské elektrotechnické asociace.

Více o veletrhu na www.middleeastelectricity.com 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021