Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Česká pobočka švýcarského koncernu ABB slaví 20 let růstu a úspěchu na českém trhu

3. 2. 2012 | |

Společnost ABB, přední světová firma působící v oblasti energetiky a automatizace, si v letošním roce připomíná již 20 let působení na českém trhu a slavnostně otevřela u této příležitosti své nové sídlo v budově QuBix v Praze 4, Štětkově ulici.

„Společnost ABB je významnou součástí českého průmyslu a já jsem hrdý na úspěchy, kterých česká pobočka za uplynulých dvacet let dosáhla.,“ uvedl Hannu Kasi, Country Manager ABB Česká republika, a dodal: „poskytujeme zaměstnání více než 3000 lidí a nepřímo další tisícovce prostřednictvím subdodavatelů. V určitých oborech je ABB jedničkou na českém trhu. Platí to například o elektroinstalačním materiálu, který najdete téměř v každém domě a budově v České republice od běžných domácností až po Pražský hrad, letiště Ruzyně či metro. Náš brněnský závod je největším na výrobu přístrojových transformátorů pro vysoké napětí na světě. Přibližně 93 % tamní produkce míří na export, což svědčí o vysoké kvalitě výrobků ABB z České republiky.“

V posledních letech vykazuje firma velmi dobré hospodářské výsledky a o jejím úspěchu na českém trhu svědčí řada akvizic a prestižních zakázek. K jedné z největších patří například kompletní dodávka elektro zařízení pro nový blok K7 elektrárny Alpiq Generation Kladno ve výši cca 470 mil. CZK. Mezi významné akvizice patří např. převod výroby polovodičů společnosti Polovodiče a. s., člena skupiny ČKD v roce 2010 . ABB investuje do výrobního závodu přibližně 12,5 milionu USD, přičemž většina z nich směřuje do renovace a nových technologií s cílem v následujících 3 letech ztrojnásobit objem výroby.

ABB je také průkopníkem nového odvětví tzv. inteligentních sítí (Smart Grids), jejichž cílem je uspokojit rostoucí poptávku po elektrické energii a zároveň snížit emise uhlíku. ABB stála i u zrodu sdružení s názvem Česká technologická platforma Smart Grids. Součástí konceptu inteligentních sítí je také projekt E-mobility, ve kterém patří společnost ABB k předním hráčům a v České republice představila první rychlonabíjecí stanici pro automobily. Součástí nového sídla je nejnovější model této stanice ABB Terra 100.2, umožňující nabíjení dvou elektormobilů současně. Strategické je také samotné umístění rychlonabíjecí stanice v blízkosti začátku dálnice D1.

***

Administrativní budova QuBix nabízí 12 000 m² kancelářské a 1 800 m² obchodní plochy, má 7 pater a více než 100 parkovacích míst. Počítačovou síť sídla společnosti ABB propojuje 35 kilometrů kabelů, 230 přípojných bodů a více než 1 000 zásuvek. Budova je kompletně vybavena elektronistalačním materiálem ABB včetně 2 trafostanic a 30 rozváděči.

Jedná se o rekonstrukci původní budovy z roku 1976 od architekta Ing. Arch. Jan Štípek, která byla vždy považována za velmi zdařilé architektonické dílo a vyskytuje se standardně v učebnicích české architektury. Nová architektonická koncepce rekonstrukce byla navržena vídeňskou architektonickou kanceláří Ernst Hoffmann, hlavním architektem projektu byl pan architekt Mag. Arch. Martin Tröthan. Nově byl otevřeny výhledy směrem na Vyšehrad a Palác kultury a zprovozněn i systém členitých teras, které dávají objektu specifické kouzlo. Objekt je vybaven nejmodernějšími technologiemi a řadí se mezi energeticky úsporné objekty. V současné době vlastní Zlatou precertifikaci „zelené budovy“ v systému LEED a v rámci konečné certifikace bude bojovat o nejvyšší stupeň, tj. LEED platinum. Název QuBix byl vybrán s ohledem na architekturu budovy – opticky vypadá, jako kdyby vznikla poskládáním sady hranolů na sebe a ve stejném duchu se drží i celý interiérový design.