Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ČEPS uvádí studenty do praxe - proběhla Letní škola 2019

22. 10. 2019 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

První týden v září patří v ČEPS už tradičně Letní škole pro studenty vysokoškolských oborů zaměřených na energetiku a elektrotechniku. Studenti získávají unikátní vhled do fungování společnosti, navštěvují místa, která jsou veřejnosti běžně nedostupná, a seznamují se s aktuálními trendy a výzvami v energetice. Jaký byl již osmý ročník Letní školy?

Letos se programu zúčastnilo rekordních 24 studentů. „Když jsem zjistila, že mě na Letní školu vybrali, měla jsem obrovskou radost. Těšila jsem se na týden v Praze a na to, že získám nové zkušenosti, poznatky i kamarády,“ říká Michaela Radouchová, studentka Fakulty elektrotechnické Západočeské univerzity v Plzni.

Dominik Gabrys se o programu dozvěděl zásluhou spolupráce ČEPS s VUT v Brně, kde studuje. „Společnost ČEPS s naší fakultou dlouhodobě spolupracuje. Umožňuje nám získat vhled do problematiky a uvádí nás do praxe, což je pro nás studenty hodně důležité.“

Program Letní školy vytvářel tým HR ve spolupráci s odborníky napříč celou společností. První den uvítal studenty předseda představenstva Martin Durčák. Společnost ČEPS představil Svatopluk Vnouček a ČEPS Invest Jiří Jílek. Druhý den studenty čekala exkurze po rozvodně v Hradci u Kadaně, kde si prohlédli PST transformátory i malé muzeum dříve používaných přístrojů. Zjistili, jak funguje zkoušečka, která se používá při kontrole odpojeného vedení, a jak probíhá bezpečné uzemnění odpojené linky.

Během celého týdne se účastníci potkávali s odborníky z praxe, ať už při přednáškách či diskuzích, tak při neformálním setkání u společné večeře. Měli také možnost nahlédnout jim přes rameno při jejich každodenní práci. „Bylo pro mě opravdu zajímavé vidět, jak funguje dispečink, anebo co všechno se musí domlouvat a připravovat při výstavbě nového vedení,“ popisuje Michaela Radouchová.

Letní škola ČEPS 2019 - rozvodna Hradec

„Největším přínosem pro mě bylo právě setkání s profesionály z oboru a debaty s nimi, ať už na jakékoliv téma. Na vlastní kůži jsme zažili, jak to ve společnosti ČEPS chodí a čemu se zde zaměstnanci věnují. Překvapilo mě, kolik věcí ČEPS vůbec dělá. Kolik nových, inovátorských projektů vymýšlí, jakou roli hraje na evropském trhu, že člen představenstva stojí v čele ENTSO-E, a jak špičkovou přenosovou soustavu máme,“ říká Dominik Gabrys.

Studenti byli hned na začátku rozlosováni do tří týmů a po celý týden sbírali body za splnění nejrůznějších aktivit. Jednalo se o vědomostní soutěže, stavění dřevěné stavebnice stožáru, či slalom na elektrokoloběžkách. „Vytvořila se tady bezva parta. Věřím, že zůstaneme v kontaktu,“ popisuje atmosféru Dominik Gabrys. Letní škola propojila studenty nejen mezi sebou, ale umožnila jim získat nové vazby také v rámci společnosti ČEPS. Někteří již přemýšlejí o zapojení do soutěže Diplomka roku, jiní se domlouvají na odborných stážích či brigádách.

A v čem spatřují studenti hlavní přitažlivost energetiky? „V energetice právě probíhá revoluce. Všechno se mění, vymýšlejí se nové nápady a koncepce a já chci být u toho. Líbí se mi profesionální přístup odborníků, ať už profesorů na fakultě, nebo těch, které jsem mohl potkat ve společnosti ČEPS. Pokud je člověk zvídavý, tak s nimi může vést opravdu zajímavé debaty a prohlubovat své znalosti,“ říká Dominik Gabrys. „Elektřinu potřebujeme všichni a hlavně stále víc a víc. To klade velké nároky na výrobu, distribuci i přenosovou síť. Práce v energetice je výzva a má velkou budoucnost,“ dodává Michaela Radouchová.

 

Tiskové materiály ČEPS