Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ČEPS implementuje Systém kvalifikace dodavatelů. Zavádí i tzv. „dodavatelský inkubátor“

28. 2. 2019 | ČEPS, a.s. | www.ceps.cz

Provozovatel české přenosové soustavy zahájil implementaci Systému kvalifikace dodavatelů, který dále rozšiřuje proces Řízení dodavatelů ve společnosti. Součástí je také tzv. „dodavatelský inkubátor“, který do budoucna umožní rozšíření portfolia dodavatelů s požadovanými referencemi o napěťové hladině 220 kV a 400 kV.

Posláním společnosti ČEPS je zajistit spolehlivý provoz a rozvoj elektroenergetické přenosové soustavy České republiky. Hospodárný, transparentní a efektivní výběr kvalitních dodavatelů je přitom pro společnost ČEPS  klíčový. S cílem nadále zvyšovat garantovanou kvalitu plnění investičního programu a plánu obnovy zařízení přenosové soustavy společnost ČEPS zahájila implementaci Systému kvalifikace dodavatelů. Ten doplní stávající proces Řízení dodavatelů, který společnost realizuje již déle než dva roky. Rozšířený proces má přispět ke kontinuálnímu rozvoji dodavatelského portfolia, plnění vysokého standardu kvality dodávek i minimalizaci rizik spojených s navyšováním nákladů či vícepracemi.

Systém kvalifikace bude uplatněn při obstarávání podlimitních zakázek v oblasti realizace investičních akcí, nákupu strojů, přístrojů a materiálu a zajišťování služeb a dodávek pro provoz, údržbu a projektování. „Systém kvalifikace dodavatelů přesně definuje konkrétní požadavky na stávající i nové dodavatele. Jsou jimi například prokázání základní, profesní a ekonomické způsobilosti či technická kvalifikace. V rámci implementovaného systému jsou také jasně stanoveny podmínky, po jejichž splnění mohou být firmy zařazeny do dodavatelského portfolia naší společnosti. Všechny požadavky jsou přitom zpřístupněny na dodavatelském portálu ČEPS,“ říká Ing. Radek Hartman, MBA, člen představenstva společnosti ČEPS pověřený řízením úseku Nákup, ICT a podpůrné činnosti.

V rámci Systému kvalifikace dodavatelů společnost ČEPS zároveň zavádí nový nástroj v podobě tzv. „dodavatelského inkubátoru”. Cílem tohoto nástroje je umožnit potenciálním dodavatelům ucházet se o zakázky pro společnost ČEPS i v případě, že doposud nedisponují potřebnými referencemi. „Dodavatelský inkubátor přispěje k rozšiřování portfolia dodavatelů. Díky tomuto nástroji získají možnost kvalifikace i dodavatelé, kteří prozatím do  systému nemohli být zařazeni, protože dosud neměli zkušenosti s realizacemi zakázek na námi požadované napěťové hladině 400 kV a 220 kV.“  vysvětluje Hartman.

O zařazení do „dodavatelského inkubátoru“ mohou požádat firmy, které předloží reference na nižší napěťové hladině 110 kV. Noví dodavatelé budou postupně prověřeni na třech různých stupních, rozlišených podle náročnosti činností. Implementace třístupňového systému prověření zajistí vyloučení jakéhokoliv ohrožení bezpečnosti či snížení kvality dodávek.

Tiskové materiály ČEPS