Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Cement inspirovaný přírodním dřevem vykazuje vynikající vlastnosti

6. 1. 2021 | Phys.org | www.phys.org

Příroda je hlavní inspirací vědního oboru zvaného biomimetika, který zkoumá řešení živých organismů a jejich využití k vývoji nových technologií a materiálů. Týmu čínských vědců se nyní podařilo vyvinout nový druh cementu na bázi jednosměrných porézních struktur, které napodobují přírodní dřevo.

Výsledný cementový materiál vykazuje vyšší pevnost při stejné hustotě a multifunkční vlastnosti, jako například vysoce účinnou tepelnou izolaci, schopnost propouštět vodu a hydrofobní vlastnosti. Vysoká pevnost a multifunkční vlastnosti nového materiálu mohou v budoucnu nahradit dřevo jakožto stavební materiál. Výzkumníci současně představili jednoduchý výrobní postup za účelem maximální účinnosti masové produkce a případného rozšíření výrobního procesu pro další materiály inspirované přírodou.

Cement na bázi dřeva

Porézní materiály na bázi cementu se vyznačují nízkou tepelnou vodivostí pro tepelnou izolaci, vysokou účinností absorpce hluku a vynikající propustností vzduchu a vody při zachování lehké váhy a odolnosti vůči ohni. Během experimentování s biomimetickým materiál výzkumníci vytvořili jednosměrnou porézní strukturu pomocí metody dvousměrného mražení. Tento proces umožňuje vytvářet přemostění mezi nosnými prvky struktury, přičemž po roztání ledu dochází k vytvrdnutí cementu.

Celý článek na Phys.org

Image Credit: Advanced Science

-jk-