Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Čeká nás revoluce v podobě obnovitelných pneumatik?

13. 2. 2017 | University of Minnesota | twin-cities.umn.edu

Výzkumníci z Minnesotské univerzity vytvořili novou technologii k výrobě automobilových pneumatik ze stromů a travin. Tento objev může změnit celý průmysl a nasměrovat jej k obnovitelným zdrojům.

Tradiční automobilové pneumatiky škodí životnímu prostředí, protože jsou vyráběny převážně z fosilních paliv. Pneumatiky vyráběné z biomasy, tedy i ze stromů a travin, jsou v porovnání se současnými pneumatikami totožné, co se týče tvaru, barvy i vlastností.

Obnovitelné automobilové pneumatiky

Náš tým vytvořil nový chemický proces k výrobě izoprénu, klíčové komponenty v automobilových pneumatikách, a to z přírodních zdrojů, jako jsou např. stromy, traviny nebo kukuřice,” uvedl Paul Dauenhauer, profesor chemického inženýrství a materiálové vědy Minnesotské univerzity a vedoucí výzkumu. „Náš výzkum může mít významný dopad na miliardový byznys s pneumatikami.”

S využitím nedávno objeveného katalyzátoru zvaného P-SPP dosáhl tým katalytické účinnosti až 90 % s katalytickým produktem, který z velké většiny tvoří izoprén.  Využitím nové technologie může být izoprén získán obnovielným způsobem z biomasy.

Celý článek na University of Minnesota

Image Credit: University of Minnesota

-jk-