Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Čeká nás revoluce v oblasti sociálních robotů?

30. 12. 2015 | IEEE Spectrum | spectrum.ieee.org

Již několik let se Cynthia Breazeal, společně se svými studenty na univerzitě MIT, věnovala výrobě strojů schopných vyjadřovat pocity. Nyní si myslí, že nadešel ten pravý čas, aby naše domovy obydlel osobní robot a pomáhal nám při každodenních činnostech.

Cynthii se na projekt podařilo vybrat 38,6 milionů dolarů a založila tak společnost Jibo s cílem vyrábět přátelské roboty do domácnosti. Koncový produkt - robot nazvaný rovněž Jibo, je vybaven kamerami a mikrofony, je jen o něco málo větší než toustovač a tvarem připomíná stolní lampu. Dokáže rozeznat tváře, rozumí lidské řeči a komunikuje roztomilým hlasem.

Jibo je nový interaktivní robot do domácnosti

Jibo slouží k tomu, aby pomáhal zaneprázdněným členům rodiny při vzájemné komunikaci a organizaci činností. Ráno může například robot připomenout rodičům a dětem všechny důležité události, které na ně během dne čekají. Jiba můžete použít jako diář a nadiktovat mu, co chcete během dne stihnout a on za vás pohlídá plnění úkolů. Vy si mezitím můžete třeba uvařit snídani. Jibo může také fotit a natáčet video, číst interaktivní příběhy dětem a pomáhat prarodičům s videohovory.

První roboti by měli ke svým majitelům dorazit v březnu a dubnu 2016. Poslední kusy v rámci předobjednávky, za které zákazníci zaplatili 750 dolarů, byly vyprodány již během srpna.

Celý článek na IEEE Spectrum

Image Credit: Jibo

-jk-