Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Calliope mini – multifunkční deska

21. 11. 2016 | Calliope gGmbH i. Gr. | https://calliope.cc/ueber-mini

Calliope mini poskytuje kreativní možnosti pro každého. A nezáleží na tom, zda jde o stavbu robota nebo přenos zpráv. Stačí jen několik kliků a během chvilky lze vytvořit vlastní program pro mikroprocesor a uvést věci do pohybu.


Calliope mini – multifunkční deska (zdroj: [1])

Tato základní deska (motherboard) – Calliope mini – obsahuje kromě 25 červených a jedné RGB LED a dvou programovatelných tlačítek také kombinovaný senzor polohy se snímačem pohybu a kompasem. Má také integrován Bluetooth modul, s jehož pomocí může tato deska komunikovat s ostatními přístroji.

Desku lze nejen programovat pomocí počítače, ale také bezdrátově přenášet vlastní vytvořené programy prostřednictvím App na minipočítač.

Deska Calliope obsahuje:

–          světelné diody (LED)

Červené LED tvoří rastr 5 × 5 a jsou individuálně řiditelné. Pod nimi se nachází jediná RGB LED, která umožňuje podání mnoha dalších barev. Žluté stavové světlo indikuje změny stavu.

–          tlačítka

Pomocí tlačítek A (vlevo od červených LED) a B (vpravo od červených LED) lze zadávat vstupy. Po stisknutí tlačítka dojde k sepnutí spínacího obvodu. Deska dokáže rozpoznat, zda bylo stisknuto jedno, nebo obě tlačítka. Pomocí programu je možné definovat, co se stane, když se stiskne jedno, nebo obě tlačítka. Tlačítko RESET umožňuje vrátit Calliope mini zpět do posledního definovaného stavu.

–          senzory

Kombinovaná součástka pod tlačítkem A obsahuje kompas, snímač pohybu a snímač zrychlení. S jejich pomocí dokáže Calliope mini zjistit, v jakém směru a jakou rychlostí se pohybuje. Kromě toho lze měřit také teplotu a jas.

–          růžky

Růžky označené jako + (plus) a – (mínus) lze použít pro připojení baterie pomocí svorek. K růžkům označeným jako 0, 1 a 2 je možné jednoduše připojit senzory, jako jsou např. čidlo teploty nebo vlhkoměr. Kromě toho jsou růžky 1 a 2 citlivé na dotek, tak jako např. dotyková obrazovka.

–          USB

Rozhraní USB na horní straně desky Calliope mini představuje jednoduchou možnost, jak přenášet vlastní programy. K tomu stačí pouze přes mikroUSB kabel propojit desku s počítačem.

–          Bluetooth

Přes Bluetooth lze propojit desku s chytrým telefonem (smartphonem) nebo tabletem a přenášet data. Calliope mini toho umí ale ještě víc – může spouštět určité funkce na smartphonu tak, jak je uživatel sám naprogramoval. Navíc je přes Bluetooth také možná komunikace mezi deskami nebo vzájemná výměna informací.

–          reproduktor a mikrofon

Pomocí integrovaného reproduktoru je možné přehrávat hudbu nebo jiné zvuky (pípání apod.). Mikrofonem lze nahrávat zvuky nebo řeč a poté je přehrávat.

–          procesor

Na desce je vlevo dole umístěn procesor, který umí spolu spojovat všechny funkce Calliope mini. Má více než dostatek výpočetního výkonu pro všechny možné nápady a projekty uživatele.

–          Grove konektory

K oběma bílým konektorům (A0 a A1) je možné připojit rozšiřující moduly např. za účelem měření světla nebo barvy.

–          motorová přípojka

Deska Calliope mini má k dispozici přípojky pro dva elektromotorky. Díky tomu lze tuto desku snadno a rychle přeměnit na robota nebo samojízdné auto.

(Kl)

zdroj: 
[1] 
https://calliope.cc/ueber-mini

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021