Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Budoucnost lithium-iontových baterií je zářivá

21. 12. 2020 | Oak Ridge National Laboratory | www.ornl.gov

Američtí výzkumníci z vědeckotechnické národní laboratoře Oak Ridge National Laboratory vyvinuli novou třídu katod s potenciálem nahradit nákladné katody na bázi kobaltu, které dnes běžně nalezneme v lithium-iontových bateriích – zdrojích energie dnešních elektromobilů a spotřební elektroniky.

Nová třída katod nazvaná NFA (z anglického nickel, iron, aluminum neboli nikl, železo, hliník) je odvozeninou lithium-niklanu a lze ji využít k výrobě pozitivní elektrody lithium-iontové baterie. Nový design katody je navržen k rychlému nabíjení, disponuje vysokou energetickou kapacitou, delší výdrží a nižšími náklady na výrobu.

Katody bez kobaltu

Z výsledků prvních výkonnostních testů NFA katod, zveřejněných v časopisech Advanced Materials a Journal of Power Sources vyplývá, že představují vhodného náhradníka za katody na bázi kobaltu. Pro vyhodnocení atomové struktury, mikrostruktury a elektrochemických vlastností NFA katod využil vědecký tým metodu neutronové difrakce, Mössbauerovu spektroskopii a další pokročilé postupy pro charakterizaci materiálů.

Celý článek na Oak Ridge National Laboratory

Image Credit: Andy Sproles/ORNL

-jk-