Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Budoucnost biometrie: Význam slov a mozkových vln

10. 6. 2015 | Extremetech | www.extremetech.com

Téma mozkových vln a jejich potencionálního využití k biometrické identifikaci osob se po utichnutí boomu v roce 2013 opět dostává do popředí. Mohou za to hackeři a podvodné útoky na internetu.

Lidé si uvědomují, že heslo již dávno není bezpečným klíčem, který by přežil navěky. Významy slov nejsou v mozku jen izolovanými vzpomínkami, ale jsou často „vytesány do kamene”. Některé vzpomínky nám nahání hrůzu a dlouho nás pronásledují. Jiné vzpomínky, které si spojujeme s hrůzu nahánějícími situacemi, nám v průběhu let mohou posloužit jako nástroj k sebeuvědomění. I když tyto vzpomínky, nazývané epizodické, se mohou díky naší schopnosti interpretace časem měnit, význam slov je většinou stálý.

Je budoucnost biometrie v mozkových vlnách?

Otisky prstů jsou na druhou stranu jedinečnými identifikátory, ale i ty lze se správnými znalostmi a nástroji obejít. Není tomu tak dávno, kdy hackeři předvedli, jak se dají zneužít čtečky otisků prstů, kterými disponují moderní chytré telefony, jako jsou Apple iPhone 6 a Samsung Galaxy S5.

„Myšlenková hesla” se tak mohou stát standardem pro biometrickou identifikaci. Než se však tato koncepce stane běžně používanou platformou k zabezpečení, je zapotřebí ještě hodně práce. Dokážeme pomocí mozkových vln v budoucnu identifikovat jednotlivce?

Celý článek na Extremetech

Image Credit: Extremetech

-jk-