Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Budou dotace EU na veřejné osvětlení?

23. 7. 2012 | |

Obce, které plánují energeticky úspornější řešení veřejného osvětlení, čekají na výsledek jednání mezi Ministerstvem životního prostředí ČR a Evropskou komisí. Jde o možnost zahrnout podporu modernizace veřejného osvětlení vyčleněnou částkou 1,5 miliardy korun do rozsahu dotací z evropského Operačního programu Životní prostředí (OPŽP) v Prioritní ose 3 - Udržitelné využívání zdrojů energie.

Tento záměr představil zástupce řídicího orgánu (MŽP) na zasedání Monitorovacího výboru OPŽP 25. června 2012. Vzhledem k tomu, že v dané chvíli nebyl k dispozici souhlas Evropské komise s tímto záměrem, nemohl jej Monitorovací výbor zahrnout do Implementačního dokumentu, v němž dosud není uvažováno o podpoře VO. V praxi to znamená, že zatím nelze přijímat a administrovat žádosti o tento druh podpory.

V současné době v Bruselu probíhá schvalování změny implementačního dokumentu, resp. jeho doplnění o dosud chybějící opatření. V případě kladného výsledku jednání budou obce moci požádat o dotace nejdříve ke konci roku.
S největší pravděpodobností půjde o projekty orientované na efektivní využití elektrické energie modernizací osvětlovacích soustav VO, a to především výměnou svítidel a světelných zdrojů a s tím souvisejících stožárů a elektrických rozvodů.

Redakce FCC Public si informace ověřila přímým dotazem u tiskového mluvčího MŽP Ing. Matyáše Vitíka.