Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Brýle s vlastním světelným zdrojem jako předvoj nové éry léčby nespavosti

6. 7. 2015 | ExtremeTech | www.extremetech.com

Zatímco spousta nositelné elektroniky dnes nabízí mnoho výhod při cvičení, existuje jen málo zařízení, které prokázaly blahodárné účinky na zdraví. Výzkumníci z Univerzity of Buffalo poodhalili svou studii a představili pár brýlí se zabudovanými LED diodami, které lze použít při léčbě nespavosti.

Tvrzení, že právě nespavost může být onou jiskrou, která zažehne zájem veřejnosti o nositelnou elektroniku pro zdraví, dává dobrý smysl. Přibližně 48 % Američanů trpí nespavostí, což tuto nemoc katapultuje na přední místa v rozšířenosti nemocí rozvojových zemí. I když množství chytrých hodinek a telefonů nabízí aplikace ke sledování délky spánku, nejedná se o nic jiného než o přesné měření závažnosti tohoto problému. A to je ten moment, kdy do hry vstupuje léčba světlem.

Nové éra léčby světelem

Zatímco praktikování léčby světlem k vynulování biologických hodin a boji proti nespavosti se používá již několik desetiletí, úspěch takové léčby klopýtá v důsledku technologických omezení. V předchozích letech nebylo výjimkou, že kvůli léčbě světlem jste museli trávit dlouhé hodiny u zařízení, které vysílalo světlo na vlnové délce odpovídající jasnému slunečnímu světlu. Výzkumníci z University of Buffalo přepracovali světelný zdroj a připevnili jej na lehké brýle, které připomínají dnes již velmi známé brýle od Google. Tyto světlo vysílající brýle mají vlastní zdroj energie a uživatelé tak mohou bez omezení provozovat své každodenní činnosti, jako např. řízení auta nebo práce na zahradě a přitom podstupovat léčbu světlem.

Celý článek na ExtremeTech

Image Credit: University at Buffalo

-jk-