Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Brněnský závod ABB vykázal rekordní objemy výroby

6. 1. 2021 | ABB s.r.o. | www.abb.cz

  • Jednotka Přístrojových transformátorů a senzorů v roce 2020 překonala historický rekord v objemu vyprodukovaných kusů ročně, když těchto zařízení vyrobila 175 715.
  • Překonala tak dosavadní rekord z roku 2017 (153 984 kusů) o 14%.
  • Poptávka po produkci brněnské továrny je tak vysoká, že výrobní linku letos čeká zásadní investice do automatizace, aby mohla navýšit svou kapacitu.
  • I přes automatizaci si brněnské ABB drží vysokou zaměstnanost ve výši přibližně 2100 lidí.

„Rekordních čísel dosahujeme především rostoucí poptávkou po senzorech. Ty nahrazují na mnoha místech tradiční trafa a jejich hlavní výhodou je kromě menšího rozměru zejména nastavitelnost softwarem,“ uvedl Petr Neumann, ředitel jednotky Přístrojových transformátorů a senzorů. „Sázka na digitalizaci a inovace v rámci strategie skupiny ABB se tak pozitivně projevuje i v našem tradičním odvětví elektrotechniky.“

Brněnský závod ABB vykázal rekordní objemy výroby

Senzory podobně jako transformátory jsou používány k monitorování elektrických sítí. Používají se například ve větrných elektrárnách, a růst poptávky po nich je tak i výsledkem transformace energetiky směrem k chytrým sítím, obnovitelným zdrojům a dalším novým technologiím. Zatímco v roce 2017 bylo senzorů vyrobeno necelých 25 tisíc, vloni jejich počet překročil už 45 tisíc.

Poptávku po senzorech táhne vzhůru také odbyt digitálních rozváděčů, které vyrábí další továrna ABB v Brně. Právě její rozváděče UniGear byly mimo jiné nainstalovány v nejvyšším mrakodrapu světa Burdž Chalífa. Stejná továrna vloni získala obří zakázku v rámci projektu skupiny ABB na rekonstrukci gigantického plavidla Anna Nera v brazilských vodách. Rozváděče z Brna se starají o distribuci elektřiny také v londýnském metru nebo v datovém centru Facebooku.

Brněnský závod byl založen v roce 1887 a ve dvou areálech na Vídeňské a Heršpické působí sedm samostatných jednotek. Jednotka Rozváděče vysokého napětí je největší výrobní závod nejen v rámci brněnského závodu, ale i v rámci celé Evropy.

Tiskové materiály ABB

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021