Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Britský premiér slavnostně otevřel London Array - největší offshore větrnou farmu na světě

8. 7. 2013 | |

Slavnostní inaugurace proběhla 4. července 2013. Siemens pro London Array dodal 175 větrných turbín a infrastrukturu pro přenos vyrobené energie. Společně s Dong Energy bude Siemens zajišťovat také provoz a údržbu celého parku. Farmu navrhnulo, postavilo a vlastní konsorcium společností Dong Energy, E.ON a Masdar a její celkový instalovaný výkon 630 MW bude generovat dostatek čisté elektřiny pro půl milionu britských domácností. Celkově se tak sníží emise CO2 o zhruba 900 000 tun ročně, což odpovídá zplodinám z 300 000 osobních automobilů.

London Array byla postavena nedaleko ústí řeky Temže, 20 kilometrů od pobřeží hrabství Kent a Essex. Každá turbína má poloměr 120 metrů a maximální výkon 3,6 MW. Kromě toho byl Siemens dodavatelem přenosové infrastruktury, která zahrnuje jednu stanici na pobřeží a dvě offshore. Energie vytvořená turbínami je shromažďována v offshore stanicích a přepravována pomocí vysokonapěťových kabelů na pobřeží. Farma bude udržována a řízena z k tomu vytvořeného řídicího centra na Ramsgate Port.

Offshore větrná energie již nyní hraje velkou roli v energetických systémech zemí severní části Evropy, leadery v tomto smyslu jsou Velká Británie a Německo, které mají ambiciózní plány na stavbu dalších elektráren v pobřežních vodách. Například v Německu jsou offshore projekty pravděpodobně jedinou možností jak v budoucnu uspokojit energetické potřeby země. Proto Německo plánuje do roku 2020 nainstalovat 10 GW nových offshore kapacit. Velká Británie plánuje do té samé doby 18 GW, což by pokrylo téměř pětinu energetické poptávky v země.

Více na stránkách London Array

foto: londonarray.com