Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Břidlicový plyn dostal v Británii zelenou

31. 7. 2014 | |

Britská vláda v pondělí oznámila, že dá zelenou čerpání ze značných zásob břidlicového plynu. Očekává, že zahájení těžby přinese zemi zásadní ekonomický a environmentální prospěch.

Ministr obchodu a podnikání Matthew Hancock prohlásil: "Vláda musí v otázce otevření přístupu k břidličným ložiskům postupovat opatrně. Na druhou stranu může odkrytí zásob břidličného plynu zajistit Spojenému království energetickou bezpečnost, pracovní místa a ekonomický růst"

Nové vládní usnesení umožňuje předkládání nabídek na průzkum britských ložisek. Podle loňské zprávy British Geological Survey se ve středním Skotsku nachází až 38 bilionů krychlových metrů zemního plynu. Nejoptimističtější odhady hovoří až o 11 miliardách barelů břidličné ropy.

"Vydání licencí je prvním krokem k plnému využití bohatých zásob břidličného plynu" Doplňuje Hancock. Společnosti, které se chtějí veřejné soutěže zúčastnit, budou potřebovat dodatečné osvědčení o zdravotní nezávadnosti a bezpečnosti těžebního procesu. Následně pak mohou přikročit ke kontroverznímu procesu vrtných prací, známému jako hydraulické frakování.

Celou zprávu British Geological Survey naleznete ZDE

Foto a video: British Geological Survey