Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Blackouty – rok 2013 má být kritický

2. 12. 2011 | |

Dlouhodobé závažné výpadky v dodávkách elektrické energie – blackouty – prokázaly v posledních deseti letech zvýšenou pravděpodobnost výskytu v nadregionálních sítích Evropy a Severní Ameriky.

Pro blackouty je typické, že nejsou způsobeny pouze jednou událostí, ale jejich kombinací. Jedním z rizikových faktorů je samo Slunce, které s historickou pravidelností sleduje jedenáctiletý cyklus změn sluneční aktivity. Nejbližší maximum sluneční aktivity se očekává v roce 2013.

V době maxima sluneční aktivity indukují sluneční bouře velké změny do geomagnetického pole Země. Vznikají tak oblasti s různým geoelektrickým potenciálem. Rozdíl těchto potenciálů umožňuje tok geomagneticky indukovaných stejnosměrných proudů využívajících mj. dlouhá přenosová vedení (dráty a kabely, ale také např. i potrubí).

Geomagneticky indukované stejnosměrné proudy se pak dostávají přes zemnicí lana transformátorů do energetické sítě, kde narušují její infrastrukturu. Jde především o vysokonapěťové transformátory, jejichž vyřazení z provozu může vést k závažným výpadkům elektřiny – blackoutům.

(Více na toto téma v připravovaném čísle Elektra 1/2012.)

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021