Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bioenergie (Biomasa, Bioplyn) 2011

14. 11. 2011 | |

 

Sedmý ročník konference Bioenergie se uskuteční 23.11.2011 v hotelu DUO

Po ukončení solárního boomu se většina investorů vrhla právě do projektů výroby energie z biomasy a bioplynu. MPO na to zareagovalo pozastavením administrace žádostí o dotace programu Ekoenergie se zdůvodněním, aby se "z bioplynu nestal nový solar". Poskytování dotací zastavilo také Ministerstvo zemědělství. Tím uvrhlo investory a provozovatele energetických zařízení do nejistoty, jaká bude v budoucnu podpora bioenergií. Diskutuje se také o ukončení podpory spoluspalování biomasy s konvenčními palivy. Je otázkou, zda je tento stav pouze přechodný či trvalý.

Výroba energie z biomasy a bioplynu se doteď ukazovala jako velice perspektivní odvětví, které by mohlo znovu povznést české zemědělství, zvýšit druhovou rozmanitost a částečně nahradit dotace, jejichž budoucnost je diskutabilní. OZE se v posledních letech staly politickým tématem a v těchto dnech se rozhoduje o budoucnosti celého tohoto odvětví ekonomiky.

Jaký vliv na bioenergie bude mít nový zákon o podporovaných zdrojích energie? Dojde ke změnám v národním akčním plánu pro OZE v prostěch či neprospěch energie z biomasy a bioplynu? Změní se podpora výroby tepla z biomasy a bioplynu? Dojde k zavedení podpory vtláčení biometanu? Jaké jsou nejnovější trendy v technologiích výroby energie a tepla z biomasy a bioplynu? Jaké zajímavé projekty vznikly v posledních letech v ČR? S jakými druhy cíleně pěstované biomasy je dnes nejlepší zkušenost?

Na tyto a další otázky se bude snažit odpovědět v pořadí již sedmý ročník tradiční konference.

Více informací naleznete ZDE

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021