Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bezspojkové kabelové žlaby OBO Bettermann

14. 2. 2015 | OBO BETTERMANN, s.r.o. | www.obo.cz

Když před několika lety uvedla společnost OBO Bettermann do praxe celosvětově první bezšroubový spojovací systém kabelových žlabů Magic®, integrovaný přímo v jejich profilu, znamenalo to velký pokrok ve zvyšování produktivity montáže kabelových tras. Pro ilustraci zde.

Od té doby se nabídka OBO v tomto výrobkovém segmentu neustále rozšiřuje. Vedle kabelových žlabů se ale nezapomíná ani na rozsáhlou paletu stejně jednoduše instalovatelného systémového příslušenství. Všechny komponenty jsou přitom vybaveny jednotným spojem, tvořícím již z výroby nedílnou součást napojovaných dílů a podporujícím jejich téměř neomezenou variabilitu.


Obr. 1: Kabelové žlaby OBO - Magic®

Systém RKS Magic®
Historicky první systém bezšroubově spojovaných plechových kabelových žlabů s integrovaným spojem. Při výškách bočnic 35 a 60 mm poskytuje širokou paletu řešení pro lehčí kabelové trasy. Nově rozšířená nabídka bezšroubově napojovaných tvarových a spojovacích dílů jako oblouky, T kusy, křížení a variabilních spojky pak ještě více podtrhuje přednosti celého systému. V jeho příslušenství lze samozřejmě nalézt i všechny další obvyklé díly, jako bezšroubově instalované přepážky, víka nebo montážní desky pro nesení odbočných instalačních krabic.

Žlaby RKS-Magic® s bočnicí 60 mm jsou certifikovány taktéž pro použití v systémech s integrovanou funkčností za požáru ve smyslu požadavků vyhlášky č. 23/2008 Sb.


Obr. 2: Integrovaný spoj RKS Magic® - zaklapnout a hotovo

Systémy MKS, SKS a IKS Magic®
Univerzální řešení pro všechny druhy kabelů a vodičů. Různé druhy korozní ochrany dovolují využití jak v suchém, tak i ve značně agresivním prostředí. Bočnice 60, 85 a 110 mm předurčují tato provedení žlabů přednostně pro střední i těžké kabelové trasy. Díky komplexní 3D struktuře a specifickým strukturálním změnám materiálu v oblasti podélného laserového svaru dna vykazují přitom vyšší stabilitu, než obdobné šroubově spojované žlabové systémy. Celý systém je doplněn násuvnými bezšroubovými lištami, kloubovými spoji, mnoha druhy spojek i řadou dalších systémových prvků. Více ZDE.


Obr. 3: Systém MKS Magic®

Lepší ventilace kabelů
Zcela nová konstrukce dna žlabů MKSM, SKSM zajištuje dokonalé odvětrání kabelů. Od šíře 200 mm mají tyto žlaby perforaci větší než 30%, což dovoluje v mnoha případech zvýšit proudovou zátěž uložených kabelů, resp. snížit jejich průřez. Tento poměr děrování vyhovuje navíc i požadavkům řady pojistitelů na zajištění průtoku hasící kapaliny při víceúrovňovém uspořádání kabelových tras nad sebou. Kabelové žlaby IKSM mají navíc ještě velké otvory v bočnici, které lze s výhovou využít pro vstup / výstup kabelů.



Obr. 4: Žlaby MKSM a SKSM – kvalitní ventilace a prostup hasební kapaliny

Důsledně promyšlený systém
Stále rychleji a stále jednodušeji. Tak lze charakterizovat inovační kroky OBO u systémů Magic®. Všechny klasické konstrukční díly jako oblouky, T-kusy, přisazovací odbočné díly nebo křížení jsou u těchto systémů vybaveny jedním univerzálním zaklapávacím spojem. Oba spojované díly jsou přitom vzájemně pevně vedeny pružinovým členem shora do přesně profilovaného zámku. Stačí tedy již jen jednoduše zasunout - a hotovo.


Obr. 5: Variabilní spojka systému Magic®

Příklad inovační důslednosti - variabilní spojka
Perfektní všude tam, kde nelze využít integrovaný spoj z důvodu krácení dílů žlabů apod. Přemostí spoj o šířce až 50 mm. Dovoluje současně vytváření šikmých napojení do cca 10°, bez jakýchkoliv dalších dílů, čehož se využívá např. u táhlých oblouků automobilových nebo drážních tunelů nebo k překrytí ne právě pečlivě provedených dělících řezů kabelových žlabů. Jednoduché spojení za všech podmínek.

Více k tématu ZDE.


OBO BETTERMANN, s.r.o.
Modletice 81
Modletice
251 01

Telefon: +420 323 610 111
Kontaktní formulář ZDE
www.obo.cz


 

 

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021