Aktuální vydání

Číslo 3/2021 vyšlo tiskem 10. 3. 2021. V elektronické verzi na webu 26. 3. 2021. 

Téma: Elektrotechnika v průmyslu; Ochrana před přepětím

Inovace, technologie, projekty
Historie výrobků STEGO
Průmysl 4.0 – kdysi a dnes (3)
Panasonic: Produkty průmyslové automatizace k vašemu otestování
ABB oznámila výrazný nárůst v počtu nabíjecích stanic v Česku

Číslo 1/2021 vyšlo tiskem 12. 2. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Osvětlení interiérů
Interiér roku 2020 – kanceláře v době home office
PROLICHT CZECH splnil představy architekta o osvětlení rezidence Obecní dvůr na Starém Městě pražském

Svítidla a světelné přístroje
Covid 19 – jsou vůbec v této době nějaké novinky u výrobců svítidel?
Osvětlovací systémy společnosti STEINEL 

Bezpečný způsob testování bakteriálních senzorů

7. 4. 2021 | MIT | www.mit.edu

V posledních letech byla vědecká komunita svědkem vývoje mnoha druhů kmenových buněk, které lze použít jako senzory k detekci látek znečišťujících životní prostředí, kupříkladu těžkých kovů. Po umístění do přírodního prostředí dokáží takto upravené senzory sledovat průběžné změny polutantů v obsáhlé geografické oblasti.

Vědci z Massachusettského technologického institutu (MIT) nyní nalezli způsob bezpečnějšího rozmísťování bakteriálních senzorů jejich zapouzdřením do tuhého hydrogelu, který brání unikání bakterií do okolního prostředí a potenciálnímu šíření modifikovaných genů do ostatních organismů. V rámci prvních pokusů otestoval vědecký tým účinnost hydrogelového obalu obsahujícího bakterie E. coli k detekci kadmia ve vodě. Pozitivní výsledky přinesl rovněž test izolace bakterií od ostatních organismů. Tvrdá schránka současně chrání senzory před vlivy okolního prostředí.

Environmentální senzory

Hydrogelové kuličky vytvořené pro účely studie o průměru 5 mm pojmou až 1 miliardu bakteriálních buněk. Funkčnost techniky zapouzdřovaní byla prokázána také u rozdílného kmene E. coli, který byl navržen tak, aby byl závislý na umělé molekule – aminokyselině, která se nevyskytuje v přírodě.

Celý článek na MIT

Image Credit: Christine Daniloff, MIT

-jk-