Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bezpečné ovládání mobilních strojů v těžkých pracovních podmínkách

5. 10. 2017 | Ing. Jaroslav Štáhl | OS-KOM, spol. s r. o. | www.oskom.cz

Zvedání a manipulace s těžkými břemeny, vrtání v nedostupném terénu či ovládání pump na beton jsou příklady těžkých pracovních činností spojených se značným rizikem. Při těchto úkonech se zvedají a přemisťují břemena až do 500 t (obr. 1), ukládají se těžké roury do horizontálních vrtů, připravují se základy či vrtají studny do velkých hloubek.

Vlivem toho rostou požadavky na řízení mobilních strojů a zařízení. Za účelem splnění těchto požadavků s využitím rádiového dálkového ovládání (RDO) využívá mnoho známých výrobců mobilních strojů řešení od společnosti AUTEC, a to pro jejich vysokou kvalitu a bezpečnost. Mobilní zařízení vybavená RDO umožňují redukovat riziko úrazu díky optimálnímu umístění obsluhujícího pracovníka. Nerušený výhled zvyšuje efektivitu a snižuje riziko úrazu. Takto je možné bezpečně manipulovat s těžkými břemeny při zachování bezpečné vzdálenosti nebo ovládat vrtací stroje z optimálního úhlu.


Obr. 1. Lodní jeřáb ovládaný vysílačem FJM DF

RDO používaná k řízení mobilních strojů graficky znázorňují ovládané funkce, mají vhodnou ergonomii vysílače a logicky uspořádané ovládací prvky. Obousměrná rádiová komunikace dovoluje řídit stroj, zatímco zpětná vazba současně přenáší z přijímače do vysílače údaje o provozním stavu stroje. Dálkové ovládání současně nepřetržitě snímá používané frekvenční pásmo, vyhodnocuje a automaticky mění kmitočet, aby bylo dosaženo maximální úrovně bezpečnosti.

Při navrhování sestav zákaznických provedení RDO spolupracuje společnost AUTEC se svými zákazníky v oboru mobilních strojů. Konfigurace RDO je navrhována vždy speciálně pro příslušné zařízení. Kromě několika variant vysílačů je k dispozici velký počet modulů a komponent, které umožňují konfigurovat vysílač podle potřeby zákazníka: jedno- až tříosé joysticky s osmibitovým rozlišením a galvanicky oddělenými směrovými kontakty, klopné přepínače, otočné přepínače, potenciometry, boční tlačítka, diody LED, displeje až do 4,3" programovatelné pomocí Codesys 3.5, navigace šesti soft tlačítky, sklo odolné proti nárazu aj. Tak mohou být všechny funkce mobilního stroje výborně a bezpečně ovládány. Ovládání je intuitivní a vysílač lehký, baterie a zásuvka pro baterii jsou robustní. Baterie se jednoduše vyměňují a mají i s barevným displejem výdrž minimálně jednu směnu.

Oblíbeným ovladačem pro komplexní aplikace a speciální stroje je např. RDO řady Dynamic s pěti základními velikostmi vysílačů – s ohledem na složitost zařízení. Vysílače je možné párovat s různými druhy přijímačů. Všechny jsou konstruovány pro použití u mobilní hydraulické techniky. Například nový přijímač CRD (obr. 2) obsahuje obousměrný dvoupásmový systém (870 i 915 MHz), který se uplatní na hlavních trzích. Pro další trhy, jako např. korejský nebo japonský, je k dispozici provedení s odpovídajícími frekvencemi. Přijímač lze osadit až dvanácti proporcionálními osami a 64 digitálními povely včetně CAN/CANOpen a/nebo SAE J1939. Rovněž je ve verzi se čtyřmi programovatelnými výstupy MOSFET.


Obr. 2. Přijímač CRD

Všechny procesy ve společnosti AUTEC jsou od návrhu až po expedici orientovány na co nejvyšší bezpečnost výsledného produktu. Typová řada Dynamic, vyvinutá speciálně pro obor mobilních strojů, je certifikována podle bezpečnostních norem (EN ISO 13849-1/EN IEC 62061) u TÜV SÜD. Pro funkci zastavení odpovídá PL e, Kat. 4/SIL 3 a dále pro ochranu před nežádoucím pohybem z klidového stavu (UMFS) odpovídá PL d, Kat. 3/SIL 2.

Podrobnější informace k RDO Autec, popř. k dalším výrobkům, jsou zájemcům k dispozici na internetových stránkách: www.oskom.cz


Vyšlo v časopise Elektro č. 10/2017 na straně 25. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021