Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bezpečná, udržitelná, konkurenceschopná a cenově dostupná energie pro všechny

26. 8. 2015 | European Commission | www.europa.eu

Energie se používá k vytápění a chlazení domů a přepravě zboží a rovněž táhne ekonomiku. Infrastruktura však stárne, trhy jsou nedostatečně integrované a politická opatření nekoordinovaná, a tak spotřebitelé, domácnosti ani podniky nemají možnost využívat výhod většího výběru či nižších cen za energii.

Je načase dokončit evropský jednotný trh s energií. V souladu s klíčovou prioritou, kterou předseda Jean-Claude Juncker stanovil ve svém programovém prohlášení, nyní Evropská komise prezentuje svou strategii k vytvoření odolné energetické unie s pomocí progresivní politiky v oblasti změny klimatu.

Energie pro všechny

Evropský komisař pro opatření v oblasti klimatu a energetiku Miguel Arias Cañete prohlásil: Pusťme se do práce. Dnes jsme vytvořili podmínky pro propojený, integrovaný a bezpečný trh s energií v Evropě. Přikročme tedy od slov k činům. Naše cesta ke skutečné energetické bezpečnosti a ochraně klimatu začíná zde u nás. Proto se zaměřím na budování našeho společného trhu s energií, zvýšení úspory energie, rozvoj obnovitelných zdrojů energie a diverzifikaci dodávek energie. Po desetiletích odkládání nesmíme promarnit další příležitost vybudovat energetickou unii. Junckerova Komise ví, co je důležité.“

Základní údaje

  • EU je největším světovým dovozcem energie – dováží 53 % své energie a ročně za ni vynaloží prostředky ve výši přibližně 400 miliard EUR.
  • Dvanáct členských států EU nesplňuje cíle minimálního propojení – alespoň 10 % instalované kapacity na výrobu elektřiny by totiž mělo být k dispozici přeshraničně. EU zaznamenala 137 projektů v oblasti elektrické energie, z nichž 35 se týká propojení sítí elektrické energie: Díky nim by se tento počet dal snížit z dvanácti členských států na dva.
  • Adekvátně propojené evropské energetické sítě by spotřebitelům pomohly ušetřit až 40 miliard EUR ročně.
  • 6 členských států EU odebírá veškerý zemní plyn od jediného externího dodavatele.
  • Efektivnost našeho bytového fondu dosahuje pouze 25%; 94 % dopravy závisí na ropných produktech, z nichž 90 % dovážíme.
  • Jen do roku 2020 bude třeba do energetiky v EU investovat více než 1 bilion EUR.
  • Velkoobchodní ceny elektrické energie jsou v Evropě o 30 % vyšší než v USA. U plynu je to více než 100 %.
  • Evropské podniky působící v odvětví obnovitelné energie mají celkový roční obrat 129 miliard EUR a zaměstnávají více než jeden milion lidí. Je třeba, aby si Evropa i nadále udržela vedoucí úlohu v globálních investicích do obnovitelných zdrojů energie.
  • Emise skleníkových plynů v EU se v období 1990–2011 snížily o 18 %.
  • Cílem EU je do roku 2030 snížit emise skleníkových plynů o minimálně 40 %, zvýšit alespoň o 27 % podíl obnovitelných zdrojů a zlepšit energetickou účinnost rovněž nejméně o 27 %.

Kompletní tisková zpráva zde.

Image Credit: European Commission

-jk-