Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bezemisní auto ze stavebnice LEGO

7. 1. 2014 | |

Na konci prosince mělo premiéru bezemisní auto postavené téměř výhradně za použití dílků stavebnice LEGO. Steve Sammaritano – australský podnikatel, návrhář, designér a marketér, který o autě z Lega již dlouho snil se s Raulem Oaidou – 20 letým nadaným a zapáleným studentem techniky z Rumunska setkal na internetu. Následně použili půl milionu kostiček a sestavili toto auto. Celý projekt byl financován pomocí crowdfundingové kampaně realizované jediným tweetem odeslaným 29. února 2012, kde se psalo: Anyone interrested in investing $500-$1000 in a project which is awesome & a world fires tweet me. Need about 20 participants… a byl doplněn hashtagem #startup

Některé základní údaje o vozidle:

  • Je téměř výhradně postaveno z běžných černých a žlutých kostiček stavebnice LEGO. Jedinou výjimkou jsou kola, pneumatiky, nápravy a přístrojová deska, protože kolečka z Lega by prý moc drncala. Stačí, že Samaritano přiznává, že sedačky jsou pravděpodobně ty nejnepohodlnější v celé historii automobilového průmyslu.
  • Auto není elektrické ani hybridní. Jezdí na stlačený vzduch uskladněný ve dvou malých nádržích. Čtyři spojené rotační motory jsou kompletně ze stavebnice. Každý motor má 64 válců písty v nich jsou také z Lega.
  • Auto je schopno jet rychlostí 12 až 20 mil za hodinu.

Autoři koncem prosince provedli silniční test na předměstí Melbourne. První jízda byla poněkud opatrná, protože stavitelé měli obavu z „velké černožluté“ exploze. Jednotlivé dílky totiž nejsou slepené.

Samaritano si není příliš jistý, co dál s autem podniknout, ale to je vlastně jedno. Jak se vyjádřil pro Mashable.com, hlavním účelem bylo zviditelnit Oaidu, který stojí za technickým řešením. Podle Samaritana se nyní digitální revoluce přesouvá do své hardwarové fáze a on chtěl pomoci tomu, aby se svět s nadaným Oaidu, který by jednou rád pracoval ve výzkumu vesmíru, seznámil. Video mělo ke dnešnímu dni více než 3,3 milionů shlédnutí.

Více nacleantechnica.comamashable.com