Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bezdrátová Li-Fi síť vytvořená z žárovek překonala hranici 10 Gbps

4. 11. 2013 | |

Na konci října představili čínští vědci neobvyklý způsob, jak vytvořit bezdrátovou síť s využitím žárovek. Prohlásili při tom, že je schopna přenosů až 150 Mb za sekundu. Nyní tým složený z výzkumníků z Oxfordu, Cambridge, několika skotských univerzit a Physical Sciences Research Council čínské výzkumníky překonala.
Vědci pracující na projektu komunikace prostřednictvím ultraparalelních paprsků viditelného světla (Ultra-Parallel Visible Light Communications Project) dosáhli rychlosti 3,5 Gbps s využitím tří primárních barev malé LED diody. Jejich kombinací pak byli schopni dosáhnout dokonce něco málo nad 10 Gbps. Modulační proces, který používají, se nazývá OFDM (Orthogonal Frequency Divisional Multiplexing) a v podstatě znamená, že každou sekundu dojde k milionům změn v intenzitě světla a ty jsou pomocí zvláštích převodníků transformovány na jedničky a nuly digitální komunikace.

Jeden z vedoucích projektu, profesor Harald Haas metodu přenosu přibližuje těmito slovy: „Představte sprchovou hlavici, z níž v paralelních proudech vytéká voda. A my jsme podobně přiměli chovat světlo.“ Haas má za sebou desetiletí zkušeností s procesy přenosu dat pomocí světla emitovaného LED diodami. Technologii veřejně předvedl na streamingu HD videa do počítače.

Rozšíření a dostupnost žárovek slibují, že systém bude možné snadno nasadit v domácnostech i kancelářích. Využití světla namísto radiových vln navíc pomůže předejít rušení a zásahům ze sousedních sítí.

Více například na Tech 2 nebo na Extremetech.com