Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bezbateriové senzory pro IoT zařízení

24. 8. 2020 | MIT | www.mit.edu

Mnoho analytiků předpovídá boom chytrých IoT (internet věcí) zařízení, které se zabydlí v našich domácnostech v průběhu nadcházejícího desetiletí. Nedílnou součástí těchto zařízení jsou senzory, jež však mají mnoho nevýhod, často plynoucích z omezených možností zdroje energie v podobě baterií.

Nový startup s názvem Everactive nyní vyvinul průmyslové senzory, které fungují nepřetržitě, vyžadují minimální údržbu a pyšní se životností až 20 let. Společnost se při návrhu senzorů zaměřila především na baterie, konkrétně na jejich eliminaci.

Bezbateriové senzory

Klíčem k úspěchu nových senzorů jsou energeticky extrémně nenáročné integrované obvody, které získávají energii z různých zdrojů, kupříkladu vnitřního osvětlení a vibrací a následně generují potřebná data. Tato jsou odesílána na cloudové servery společnosti Everactive a umožňují uživatelům sledovat a analyzovat informace pro maximální využití všech možností IoT zařízení. Eliminací nákladů a omezení spojených s bateriemi společnost věří, že se stane lídrem na trhu továren budoucnosti.

Celý článek na MIT

Image Credit: Everactive

-jk-