Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Belgičtí výzkumníci jsou o krok blíže materiálu k vytvoření samoregeneračních robotů

18. 8. 2017 | TechXplore | www.techxplore.com

Týmů výzkumníků z Vrije Universiteit Brussel se podařilo vyvinout typ gumy, která umožňuje robotům zahojit poškozené části. V článku vydaném v časopise Science Robotics tým popisuje samotný materiál, jeho samoregenerační vlastnosti a výsledky testů.

Jedním z hlavních cílů robotického inženýrství bylo vždy vyvinout kůži pro roboty, která by se sama vyléčila po zranění, podobně jako lidská kůže. Současné s tímto cílem inženýři usilují o integraci měkkých robotických částí tam, kde je vyžadována citlivost, tedy např. v nemocnicích při ošetřování pacientů. Nevýhodou měkkých materiálů je bezesporu jejich náchylnost k poškození a následné vyřazení robota z provozu. V ideálním případě by robotické ruce a ostatní části měly být měkké a zároveň mít schopnost samoregenerace, čehož dosáhli právě belgičtí výzkumníci.

Samoregenerační robot

Řešením tohoto problému se nakonec stal konkrétní typ gumy, která vykazuje dostatečnou měkkost k dosažení požadované citlivosti, přitom je však silná do takové míry, že si zachová tvar bez nutnosti integrace dalšího materiálu (u lidí k tomuto účelu slouží kosti). Gumu lze opravit bez použití lepidel, šroubů atd., což je nesporná výhoda - následná jizva by vykazovala menší odolnost. Tým výzkumníků v rámci svých pokusů úspěšně použil gumu k vytvoření robotických prstů.

Celý článek na TechXplore

Image Credit: Terryn

-jk-