Aktuální vydání

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem 2. 6. 2021. V elektronické verzi na webu 28. 6. 2021. 

Téma: Elektrické stroje, pohony a výkonová elektronika; E-mobilita

Hlavní článek
Řešení vysoké hlučnosti vývodových transformátorů v elektrárně Ledvice

Číslo 3/2021 vyšlo tiskem
18. 6. 2021. V elektronické verzi na webu 19. 7. 2021.

Osvětlení interiérů
Osvětlení nového ateliéru Ronyho Plesla
Realizace osvětlení INGE aneb dobrých zpráv není nikdy dost

Měření a výpočty
Měřič UV záření VOLTCRAFT UV-500

Bakterie E. coli nabízí možnost zvýšení účinnosti fotosyntézy

23. 9. 2020 | Cornell University | www.cornell.edu

Výzkumný tým Cornellovy univerzity navrhl klíčový rostlinný enzym, který začlenil do bakterie Escherichia coli (zkráceně E. coli), čímž vytvořil optimální experimentální prostředí pro studium urychlení fotosyntézy – svatého grálu výnosnější zemědělské produkce.

Výzkumníci vycházeli z logického předpokladu, že bohatší úrodu umožní zrychlení procesu fotosyntézy, kdy dochází z přeměně oxidu uhličitého (CO2), vody a světla na kyslík a potenciálně také na sacharózu neboli cukr využívaný k energii a vytváření nové rostlinné tkáně.

Bakterie E. coli a fotosyntéza

Centrálním bodem výzkumu se stal enzym rubisco, který stojí na počátku fotosyntetického příjmu oxidu uhličitého rostlinami. Jeho úkolem je extrahovat nebo vázat uhlík z oxidu uhličitého a vytvářet sacharózu. Spolu s CO2 rubisco v některých případech katalyzuje reakci s kyslíkem ze vzduchu – výsledkem této reakce je toxický vedlejší produkt, plýtvání energií a následné snížení účinnosti fotosyntézy. K dosažení maximální účinnosti fotosyntézy výzkumníci extrahovali rubisco z listů tabáku, který běžně slouží jako modelová rostlina a zkombinovali jej s bakterií E. coli.

Celý článek na Cornell University

Image Credit: Cornell University

-jk-