Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Bakterie E. coli nabízí možnost zvýšení účinnosti fotosyntézy

23. 9. 2020 | Cornell University | www.cornell.edu

Výzkumný tým Cornellovy univerzity navrhl klíčový rostlinný enzym, který začlenil do bakterie Escherichia coli (zkráceně E. coli), čímž vytvořil optimální experimentální prostředí pro studium urychlení fotosyntézy – svatého grálu výnosnější zemědělské produkce.

Výzkumníci vycházeli z logického předpokladu, že bohatší úrodu umožní zrychlení procesu fotosyntézy, kdy dochází z přeměně oxidu uhličitého (CO2), vody a světla na kyslík a potenciálně také na sacharózu neboli cukr využívaný k energii a vytváření nové rostlinné tkáně.

Bakterie E. coli a fotosyntéza

Centrálním bodem výzkumu se stal enzym rubisco, který stojí na počátku fotosyntetického příjmu oxidu uhličitého rostlinami. Jeho úkolem je extrahovat nebo vázat uhlík z oxidu uhličitého a vytvářet sacharózu. Spolu s CO2 rubisco v některých případech katalyzuje reakci s kyslíkem ze vzduchu – výsledkem této reakce je toxický vedlejší produkt, plýtvání energií a následné snížení účinnosti fotosyntézy. K dosažení maximální účinnosti fotosyntézy výzkumníci extrahovali rubisco z listů tabáku, který běžně slouží jako modelová rostlina a zkombinovali jej s bakterií E. coli.

Celý článek na Cornell University

Image Credit: Cornell University

-jk-