Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Autorské právo na ÚPV

30. 11. 2015 | Ing. Josef Košťtál │Elektro | www.odbornecasopisy.cz/elektro/

V kongresovém sále Úřadu průmyslového vlastnictví (Praha) se konal 24. listopadu seminář o autorském právu. Jeho pořadatel, Český svaz vynálezců a zlepšovatelů, připravil tento vzdělávací workshop v rámci cyklu akcí zaměřených na ochranu nehmotného majetku a duševního vlastnictví. 

Problematika autorského práva v posledních letech vystupuje značně do popředí zájmu nejen těch, kterých se profesně dotýká, ale také široké veřejnosti. Autorské právo není svébytné a stále více zasahuje do nejrůznějších dalších oblastí, jako je např. věda, technika nebo průmysl. Je to dáno mj. také výrazným technickým pokrokem v posledních desetiletích, se kterým se autorské právo snaží legislativně držet krok.

Na programu tohoto vzdělávacího semináře o autorském právu byly aktuální informace o připravované vládní novele autorského zákona a senátní návrh novely autorského zákona, ale také např. aktuality jak ze Světové organizace pro duševní vlastnictví (WIPO – World Intellectual Property Organization), tak také z Evropské unie. Do konce roku 2015 se přepokládá, že by mohl být realizován návrh nařízení k tzv. přenositelnosti obsahu (dostupnost legálně nabytého obsahu všude v EU/EHS) a koncept pro ratifikaci Marrákešské smlouvy o výjimkách z autorského práva pro osoby se zrakovým postižením. Velký prostor programu tohoto semináře byl dán pro dotazy. Účastníci tak měli jedinečnou možnost ujasnit si věci týkající se autorského práva přímo v rámci přednášky.

Tento seminář o autorském právu měl vynikající úroveň, a to jak po organizační, tak po obsahové stránce. Odborným garantem byl Ing. Josef Zima, místopředseda Českého svazu vynálezců a zlepšovatelů a předseda Asociace rozvoje invencí a duševního vlastnictví, jehož angažovanost ve věcech osvěty duševního vlastnictví je příslovečná. Přestože byl seminář koncipován jako One-Woman-Show, byl živý, měl spád a celkově ho lze hodnotit jako velmi úspěšný. Největší zásluhu na tomto úspěchu měla hlavní a současně jediná protagonistka této akce JUDr. Adéla Faladová, zástupkyně vedoucího samostatného oddělení autorského práva z Ministerstva kultury České republiky, která nejen přenášela, ale také fundovaně odpovídala na nesčetné dotazy účastníků a vedla s nimi diskusi.

(text, foto a video Kl)