Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Automatizovaný systém vytváří komplexní aktuátory

18. 7. 2019 | MIT | www.mit.edu

Automatizovaný systém vyvinutý výzkumníky MIT navrhuje a tiskne komplexní 3D robotické části zvané aktuátory, jež jsou optimalizovány na základě enormního množství specifikací. Jinými slovy dokáže systém vytvořit to, co je nemožné udělat ručně.

Výzkumníci demonstrovali možnosti automatizovaného systému vytvořením několika aktuátorů – tedy zařízení, která mechanicky kontrolují robotické systémy v odpověď na elektrické signály – jež znázorňují odlišné černobílé symboly po natočení do požadovaného úhlu. Jeden aktuátor například zachycuje portrét Vincenta van Gogha, který se po aktivaci zařízení a změně jeho úhlu automaticky změní na slavný obraz Edvarda Munche Výkřik.

Komplexní aktuátory

„Naším cílem je automaticky najít optimální design pro jakýkoliv problém a využít získané informace k vytvoření dokonalého řešení,“ uvedl autor studie a bývalý student Fakulty informatiky a umělé inteligence (CSAIL), doktor Subramanian Sundaram. „Začínáme volbou vhodného materiálu pro 3D tiskárnu, nalezením optimálního designu a vytvoření finálního produktu – to vše z velké části v automatizované podobě.“

Celý článek na MIT

Image Credit: Subramanian Sundaram

-jk-