Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Augmented Reality v kontaktních čočkách - možná budoucnost Wearable Computing

15. 1. 2014 | |

Jedním ze zařízení, která v roce 2013 vzbudila velký zájem byl Google Glass – nositelný počítač v podobě brýlí, umožňující využít některé prvky tzv. rozšířené reality (augmented reality). Na CES 2014 v Las Vegas společnost Innovega z Washingtonu představila svůj příspěvek k diskusi o budoucnosti podobných zařízení který je možné zároveň chápat jako pokus, jak technologickému obru v podobě Googlu úspěšně konkurovat v závodech o vytvoření prvního plnohodnotného nositelného (wearable) počítače.

Původně bylo zařízení vyviunuto pro vojenské účely na základě kontraktu s americkou zbrojní agenturou DARPA. Jedná se o dvouprvkový systém složený z kontaktních čoček a brýlí. Systém dokáže vytvořit plnohodnoutnou zkušenost rozšířené reality (augmented reality). Produkt nese název iOptik a brýle využívá k tomu, aby promítaly obraz na mikrokomponentní kontaktní čočky. Zohledňuje při tom vnitřní ustrojení lidského oka a proto jsou promítané obrazy přenášeny dále přímo na sítnici uživatele. Zároveň vnější filtr zabudovaný do kontaktní čočky shromažďuje údaje z okolního prostředí. Oko skládá oba obrazy (viděné v prostoru okolo i promítané) a vytváří vidění doplněné o augmented prvky.

Pravděpodobně bude ještě chvíli trvat, než bude nějaký produkt založený na platformě iOptik uveden na trh. Podle ředitele společnosti Innovega Stephena Wileyho, iOptik ještě nebyl schválen americkým Úřadem pro potraviny a léky FDA (US Food and Drug Administration). Innovega plánuje přihlásit jej ke schválení až koncem roku 2014 nebo někdy v roce 2015.

Přesto je již nyní Innovega v jednání se společnostmi jako Oakley nebo Lenovo a pokouší se svou technologii dále zdokonalit a vložit do skutečně nositelného a stylového produktu, který by mohl být uveden na trh, jakmile FDA vydá svůj posudek. Přestože jsou nositelné počítače stále považovány spíše za výstřelek, odhaduje se, že produkty jako iOptik budou do deseti let nejen cenově dostupné pro běžné spotřebitele, ale také dostatečně výkonné a společensky akceptované jako jedna z podob osobních počítačů. Brzy se tak možná augmented reality stane přirozenou součástí našich každodenních životů.

Více ZDE

Obrázek: Innovega