Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ATAS elektromotory Náchod

18. 9. 2018 | ATAS elektromotory Náchod a. s. | www.atas.cz

Devadesátiletá historie výroby malých elektromotorů a rotačních prvků pro automatizaci

Společnost založil v roce 1928 Antonín Taichman s paní Marií Dítětovou za účelem prodeje elektrotechnických výrobků. Brzy po založení společnosti se zde již podle vlastního vývoje vyráběly první motory a ventilátory a firma se začala úspěšně rozvíjet. Německá okupace narušila vlastní vývoj elektromotorů, ale výroba pokračovala i ve ztížených podmínkách. Pod nátlakem byly vyráběny také motory pro vojenský průmysl, což s sebou přineslo i pozitiva. Do firmy se tak dostávaly informace o nových točivých strojích včetně selsynů (obr. 1) a rovněž tím bylo umožněno zaměstnat místní lidi namísto jejich „práce v Říši“.


Obr. 1. Princip selsynu

V roce 1948 byla společnost znárodněna a začleněna do skupiny elektrotechnických firem Moravské elektrotechnické závody – MEZ. Výrobky podniku MEZ Náchod byly důležité pro národní hospodářství, a rozvoj byl proto podporován. Začátek studené války přinesl překotný rozvoj armádní techniky. Její součástí bývají právě prvky na bázi selsynů (obr. 2).


Obr. 2. Kontaktní selsyn


Skupina vyráběných selsynů, vysílače a přijímače, se postupně rozrostla o fázové měniče, diferenciální, můstkové a výkonové selsyny, polohové transformátory a další. Požadavky na parametry selsynů rostly, především požadavky na jejich přesnost. Pro leteckou techniku byla nutná miniaturizace. Se zvětšujícími se objemy výroby byla dosavadní kapacita nedostatečná, a proto byla v roce 1963 postavena nová čtyřpodlažní budova (obr. 3).


Obr. 3. Nová budova (1963)

Selsyny se vyráběly vedle velkého množství malých elektromotorů v přístrojích denní potřeby, jako pračky, ždímačky, akumulační kamna, cívkové magnetofony, promítací přístroje, kávomlýnky apod. Automatizace průmyslu v 70. letech si vyžádala vývoj krokových motorů včetně jejich elektronických ovládacích systémů. Velké požadavky na přesnost a odolnost prvků automatizace si vynutily vývoj tzv. bezkontaktních selsynů. Jsou to selsyny, jejichž sběrací kroužky s kartáči jsou nahrazeny tzv. pomocným transformátorem. V té době byl termín selsyn nahrazován názvem resolver (obr. 4). V 70. letech byly již bezkontaktní selsyny zařazeny do sériové výroby. Tlak na miniaturizaci a přesnost pokračoval. Výsledkem úspěšného vývoje byl resolver ER4CD219 o vnějším průměru 20 mm, o hmotnosti 0,07 kg a o přesnosti kolmosti fází 7 úhlových minut. Na konci 80. let došlo k výrazné konstrukční změně, kdy se začalo uplatňovat návlekové provedení resolveru. To je resolver bez vlastních ložisek, jehož rotor se montuje přímo na hřídel servomotoru a stator resolveru na štít servomotoru.


Obr. 4. Resolver


Po privatizaci byla v roce 1992 založena akciová společnost MEZ Náchod, a. s., a k 1. lednu 1994 byl navrácen původní název společnosti ATAS s úpravou na konečnou formu: ATAS elektromotory Náchod, a. s. Vize a výrobní náplň společnosti zůstaly zachovány. Byla navázána spolupráce s mnoha novými obchodními partnery. V řadě odvětví si své místo na trhu dodnes zachovávají tradiční asynchronní a komutátorové motory. Návlekové resolvery si upevňují své místo v technice pohonů, protože jsou neoddělitelnou součástí servomotorů robotických systémů, bez kterých si nástup etapy Průmysl 4.0 v současnosti nelze představit. Rozvoj technologií umožňuje vývoj nových druhů elektromotorů, např. BLDC a rotačních čidel.


Obr. 5. Hlavní budova po rekonstrukci (2018)

Společnost si během devadesátileté historie uchovala původní obchodní zaměření, kterým je vývoj a výroba malých elektromotorů podle konstrukčních požadavků zákazníka. Kvalitní výrobky z ATAS se prodávají na trzích po celém světě, od USA přes Evropskou unii po bývalé státy Sovětského svazu a exotické země Afriky a Asie.


Vyšlo v časopise Elektro č. 8-9/2018 na straně 43. 
Tištěná verze – objednejte si předplatné: pro ČR zde, pro SR zde.
Elektronická verze vyšlých časopisů zde.

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021