Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Astronomové již plánují nástupce Hubbleova vesmírného dalekohledu

10. 7. 2015 | ExtremeTech | www.extremetech.com

The James Webb Space Telescope (JWST) se stane největším a nejvýkonnějším vesmírným dalekohledem, který kdy lidstvo vytvořilo - neuvěřitelný přínos pro naše pátrání po hvězdách v nekonečných dálavách vesmíru. Spuštění na oběžnou dráhu se plánuje v roce 2018.

Dalekohled JSWT stále čeká na zkompletování, ale vesmírní inženýři neotálejí a hledí do budoucnosti, nespokojeni s limitacemi, které představuje zrcadlo o pouhém dvou a půl násobku velikosti Hubbleova dalekohledu. A jejich řešení? The High Definition Space Telescope (HDST) se zrcadlem téměř dvounásobné velikosti dalekohledu JWST, jehož případné umístění na oběžnou dráhu je určeno na rok 2030.

Nástupce Hubbleova dalekohledu

JSWT bude pátrat primárně v infračerveném elektromagnetickém spektru, zatímco Hubbleův dalekohled dokáže snímat dlouhé vlnové délky a blízké infračervené světlo, v čemž spočívá jeho výhoda pro odlišné druhy výzkumu. Skutečný nástupce Hubbleova dalekohledu, který by dokázal pozvednout a pokračovat v historickém úkolu s pomocí modernějších technologií, by vyžadoval mnohem více prostředků k realizaci.

JSWT je nástupce Hubbleova dalekohledu zejména díky faktu, že půjde o největší a nejslavnější kus vesmírné technologie. Takže zatímco vyšší rozlišení dalekohledu HDST v důsledku jeho několikanásobně větších rozměrů bude užitečné, hlavní výhodou bude právě rozšířená možnost snímání, která by mohla odůvodnit investice vědeckých organizací do tohoto kolosu.

Celý článek na ExtremeTech

Image Credit: NASA

-jk-