Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

ARTE v Ústí ve znamení synergie

10. 12. 2016 | ELEKTRO | www.eel.cz

Ve středu 7. prosince 2016 se konal v Národním domě v Ústí nad Labem v pořadí již 17. aktiv revizních techniků elektro – ARTE 2016. Účast byla velká, atmosféra elektrizující a přednášející motivující.

Pro pořadatele, Agenturu ENS, s. r. o., je tento předvánoční aktiv vždy velkou výzvou. Čas adventu je pro většinu z nás (a elektrotechnici nejsou výjimkou) spíše dobou shánění dárků a horečnatých příprav na vánoční svátky. Přesto si více než 80 účastníků ústeckého ARTE nenechalo ujít tuto tradiční vzdělávací akci. Důvod je více než jasný – tento každoroční prosincový workshop se může bez nadsázky pochlubit skvělou organizací, vynikající volbou aktuálních témat a špičkovým týmem odborníků v roli přednášejících. Toto se více než potvrdilo i na letošním v pořadí již 17. aktivu revizních techniků elektro, kde hlavním tématem byla problematika přepěťových ochran v elektrické instalaci. Součástí ústeckého ARTE 2016 byla také doprovodná výstavka se špičkovými produkty předních elektrotechnických firem. Velký prostor byl ponechán jak bezprostředním dotazům během přednášek, tak i neformálním rozhovorům s přednášejícími o přestávkách.


Obr. 1. V Ústí n/L se konal 17. aktiv revizních techniků elektro – ARTE 2016

Přednáškový blok zahájil Ing. Vladimír Macháček (inspektor TIČR, Ústí nad Labem) tématem, které je pro elektrotechniky vždy trochu choulostivé – totiž revizemi v mokrých prostorech v bytové a administrativní výstavbě. Poté se slova chopil Ing. Jiří Sluka (inspektor TIČR, Ústí nad Labem, resp. Liberec od 1. 1. 2017), který ve své přednášce objasnil a upřesnil pravidla pro instalaci přepěťových ochranných zařízení v běžných instalacích podle norem, které jsou součástí souboru ČSN 33 2000 – především ČSN 33 2000-4-443 ed. 3 a ČSN 33 2000-5-534 ed. 2. Přednáškový blok uzavřel Milan Dolenský (revizní technik EZ, Liberec), který se ve své přednášce soustředil hlavně na problematiku kontrol stavu přepěťových ochran (SPD) při revizi systémů ochrany před bleskem (LPS) podle ČSN EN 62305-4.

Osvědčená a mezi elektrotechniky velmi uznávaná trojice přednášejících Sluka-Macháček-Dolenský nenechala nikoho na pochybách nejen v tom, že přesně ví, v čem se chybuje a proč se chybuje, ale také v tom, že ví, jak na to, aby se nechybovalo. Účastníci aktivu tak měli jedinečnou možnost podívat se na problematiku přepěťových ochran ze tří různých úhlů a získané informace spojit v jeden logický celek vzájemných souvislostí, což je pro elektrotechnickou praxi zásadní a velmi důležitý moment.


Obr. 2. Součástí aktivu byla i doprovodná výstavka elektrotechnických výrobků

Shrnuto a podtrženo: Letošní prosincový 17. ARTE v Ústí nad Labem byl špičkovou vzdělávací akcí, která se v elektrizující atmosféře nesla ve znamení synergie mezi přednášejícími a účastníky. Výsledkem byla spokojenost na obou stranách – účastníci si odnášeli cenné informace a motivaci pro další zkvalitňování své práce a přednášející dobrý pocit, že jejich úsilí padlo na úrodnou půdu.


Obr. 3. Ing. Vladimír Macháček gestikulující odpovídá na dotazy účastníků při neformální diskusi (vpravo přednášející Milan Dolenský)

Jen připomínám, že další významnou vzdělávací akci (odborný seminář elektro) připravuje Agentura ENS, s. r. o., na středu 7. června 2017 v Chomutově. Nezapomeňte si tedy toto datum poznamenat do kalendáře.

 

Několik slov o společnosti ENS

Agentura ENS, s. r. o., působí v oblasti celoživotního vzdělávání již od roku 1999. Organizuje semináře, školení, konference a tematické odborné exkurze a výstavy. Nabízí technické konzultace a poradenství, organizační i lektorské služby. Je autorizovaným vzdělávacím a zkušebním centrem ESČ č. 013/99 s akreditací MŠMT ČR pro vzdělávání dospělých a rekvalifikace. Je nositelem certifikátu způsobilosti SZÚ, s. p., Brno, č. 332. 

(text, foto a video: Kl)

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021