Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Apple a Google spojí své síly v boji proti COVID-19

13. 4. 2020 | Tech Xplore | www.techxplore.com

Giganti na poli digitálních technologií, společnosti Apple a Google, spojí své síly v boji proti neviditelnému zabijáku v podobě pandemie onemocnění COVID-19. Zdravotnické organizace po celém světě tak budou moci využívat data z chytrých telefonů.

Nový software, jenž společnosti vyvíjí, bude využívat Bluetooth ke sledování uživatelů, kteří mohou být potenciálními přenašeči koronaviru. Podobný systém, jehož autorem je Seznam, funguje již nějaký čas také v Česku prostřednictvím aplikace Mapy.cz. Zpracovává anonymně data o historii polohy mobilního telefonu a na základě získaných informací vypočítá, jestli jste se nacházeli v blízkosti člověka pozitivně testovaného na COVID-19. Na stejném principu má fungovat nová aplikace Applu a Google, která bude k dispozici pro telefony s iOS a Androidem.

Sledování koronaviru

Veškeré citlivé informace zůstanou uloženy na jednotlivých telefonech v šifrované podobě a upozornění budou odesílána přímo příslušným zdravotnickým zařízením, aniž by k nim Apple či Google získali přístup. Bude tak zajištěna ochrana nejen uživatelů mobilních telefonů, ale rovněž potenciálně infikovaných lidí.

Celý článek na Tech Xplore

Image Credit: Apple

-jk-