Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Analýza silových rozvodů pomocí analyzátorů a termokamer nyní výrazně levněji

30. 9. 2016 | MICRONIX,spol. s r.o. | www.micronix.cz

Pořídit si kompletnější vybavení pro analýzu a nalezení kritických míst na silových rozvodech, pohonech apod., vyžaduje mít k dispozici minimálně analyzátor sítě a infrakameru. Infrakamerou lze snadno nalézt kritická místa, kde se vyskytují zvýšené teplotní body. Ty jsou, vyjma mechanických poruch, způsobeny většinou zvětšenou proudovou zátěží nad jmenovité hodnoty. Konkrétní „elektrickou“ příčinu lze pak odhalit analyzátorem výkonu. V současné době jsou v nabídce této měřicí techniky velmi zajímavé cenové akce.

Analyzátor výkonu PEL 103 od francouzského výrobce Chauvin Arnoux lze nyní pořídit velmi výhodně. Jde o třífázový záznamník výkonu a energie s LCD displejem. Tento analyzátor může ale pracovat, při odpovídajícím zapojení a v přepnutém modu i ve dvoufázovém nebo jednofázovém zapojení.

Měří v pásmu 50,60 a 400 Hz s rozsahem od 10V do 1 kV a to jak stejnosměrného, tak střídavého napětí. Pokud budeme analyzovat „stejnosměr“ je nutné použít jiné kleště (např. PAC 93), než které jsou standardně dodávány v tomto setu v akci. Ty lze použít pouze pro střídavý proud. Jedná se o kleště s označením MA 193, které jsou schopny měřit od 200mA až do 10 kA.

Přístroj udává jak všechny tři výkony (činný, jalový a zdánlivý), tak i díky zabudovanému „časováku“ všechny 3 energie. Z výše uvedeného je patrná dostupnost zobrazení cos fí a díky analýze harmonických (do 50.) a výpočtu THD i Power Factoru.

PEL 103 pracuje se správnou efektivní hodnotou napětí a proudu (TRUERMS) a abychom mohli posoudit, nakolik je asi správná, je vítaný i zobrazovaný údaj činitele amplitudy.

Analyzátor vzorkuje 128 x za periodu, hodnoty zprůměruje a „balík“ jednoho měření uloží 1 x za sec. Záznam je pořizován na SD kartu.

V setu jsou flexibilní proudové sondy MiniFlex MA193. Přístroj umožňuje komunikaci prostřednictvím Bluetooth, síťového a USB rozhraní. Automaticky také rozpoznává připojené senzory. Prostřednictvím softwaru PEL Transfer je možná komunikace s PC a analýza v reálném čase. V akci je zdarma sada tří kleští MA193, software DATAVIEW a navíc, jako dárek, kvalitní tablet s OS Android.

Co se týče infrakamer, poskytují nyní také oba přední výrobci zajímavé slevy. Fluke u všech typů infrakamer řady TIS (TIS 10 až TIS 75) v rozsahu snížení ceny o 12 až 44 %. Naopak největší světový výrobce infrakamer, švédský Flir, zase nyní nabízí slevy na řadu E, kdy E5 je za cenu E4 a E6 za cenu E5. Velmi výrazné zvýhodnění je v této akci i na modely E50\E60.

Často je nám v této souvislosti pokládána otázka, zda není, nebo nebude i nějaká akce na model Flir C2. Vzhledem ale k tomu, že se jedná o nejžádanější a z řady infrakamer Flir nejprodávanější model, není ani pro blízkou budoucnost zvýhodnění této zajímavé kapesní infrakamery plánováno.

Pro rychlé porovnání všech nabízených infrakamer, než abychom vypisovali pro jednotlivé infrakamery technické parametry, uvádíme níže odkaz na tabulku typů, přehledně uspořádaných dle jednotlivých vlastností a parametrů. Je však potřeba zdůraznit, aby poslední řádek zájemce nemátl, že ceny jsou v této tabulce uvedené standardní, tedy ty, které jsou bez slev a které platily a budou platit mimo výše popsanou akci. 
http://micronix.cz/data/cz/upload_fck/file/merici_cz/termokamery_porovnani_2016-9.pdf

Zmíněné akce nabízí firma Micronix, jsou však časově omezeny a to do konce roku 2016, nebo do vyprodání zásob.

Podrobnější informace, krommě webových stránek Micronix, získáte telefonicky, nebo osobně v sídle společnosti – viz níže.

MICRONIX,spol. s r.o.

MICRONIX,spol. s r.o.
Antala Staška 1076/33a
Praha 4
140 00
www.micronix.cz

EMC v instalaci

Vloženo: 30. 11. 2021