Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

AMPY: nabíjejte svá zařízení vlastním pohybem

21. 10. 2014 | |

Na Kickstarter.com se o příspěvek na realizaci uchází projekt zařízení, bude schopné dobíjet vaše mobilní zařízení přes USB energií získanou z vašeho běžného pohybu. Jak na stránkách projektu popisuje vývojový tým, za nápadem stojí pocit zklamání, které snad každý z nás někdy zažili – telefon se definitivně vybije v ten nejnevhodnější okamžik.
Autoři projektu Tejas Shastry, Alex Smith, a Mike Geier se setkali v podnikatelském kursu na Northwestern University během jejich doktorského studia. Jako aktivní obyvatele měst je napadlo, jaké by to bylo mít možnost uchovávat energii ze jejich každodenních aktivit, aby s ní mohli následně nabíjet své telefony. Takové zařízení skutečně navrhli a vytvořili. Původně se jmenovalo myPowr, nyní jej nabízejí pod názvem AMPY.

AMPY je tzv. wearable zařízení, které sbírá energii z vašeho pohybu a převádí ji do elektrické energie, která pak nabije váš telefon nebo jakékoliv USB zařízení. AMPY zachycuje energii pohybu a ukládá ji, abyste mohli dobít váš telefon kdykoliv je to potřeba. AMPY vámi vyrobenou energii skladuje v interní LiIon baterii. Svůj Smartphone nebo jiné wearable zařízení prostě připojíte USB Portu a pak jej začnete nabíjet. Dobíjení je tak rychlé jako ze zástrčky.

Baterie v AMPY je schopna skladovat energii nashromážděnou až za týden fyzické aktivity a v pohotovosti vydrží několik měsíců. Baterii v AMPY lze naopak dobít i ze zástrčky ve zdi. Pokud chete vědět, kolik energie vyrábíte, AMPY má odpověď i na toto. Aplikace pro smartphony sleduje, kolik jste celkově vyrobili energie, kolik jste spálili kalorií a o kolik se díky používáíní AMPY zmenšila vaše uhlíková stopa.

Za cca 100 dolarů (podle varianty pro kterou se rozhodnete) je ještě necelých 20 dní možné přispět týmu a získat tak zařízení s dodávkou zhruba v červnu 2014.

Stránky AMPY 
Stránka projektu na Kickstarter.com

Image credit: AMPY