Aktuální vydání

Číslo 12/2021 vyšlo tiskem 1. 12. 2021. V elektronické verzi na webu ihned. 

Téma: Měření, zkoušení, péče o jakost

Trh, obchod, podnikání
Na co si dát pozor při změně dodavatele energie?

Číslo 6/2021 vyšlo tiskem
29. 11. 2021. V elektronické verzi na webu ihned.

Aktuality
Poslední zasedání redakční rady časopisu Světlo?
Ing. Jiří Novotný šéfredaktorem časopisu Světlo od jeho založení

Z odborného tisku
Nový datový formát pro popis svítidel

Amper 2016 – poučný, inspirující i motivující

21. 3. 2016 | Terinvest | www.terinvest.com

Brněnské výstaviště se proměnilo v době od 15. do 18. března v Mekku elektrotechniků, kam směrovali desetitisíce odvážných a zvídavých amatérů i profesionálů nejen z naší republiky, ale i ze zahraničí. Konal se zde totiž největší elektrotechnický svátek roku – Amper 2016.

V pořadí již 24. mezinárodní veletrh elektrotechniky, elektroniky, automatizace, komunikace, osvětlení a zabezpečení přilákal na 45 000 návštěvníků, kteří mohli ve třech moderních pavilonech (F, P, V), ale i na venkovní výstavní ploše zhlédnout expozice 605 vystavovatelů z 23 zemí světa. Tradiční nedílnou součástí veletrhu Amper se stal také bohatý doprovodný program, zahrnující odborné konference, semináře, školení i workshopy. Nejinak tomu bylo i letos, kdy měli zájemci možnost zúčastnit se tematicky i obsahově zajímavých akcí, jako byly např. konference z cyklu Perspektivy e-mobility či Energie pro budoucnost (pořadatel FCC Public), Elektronické součástky a aplikace či DPS a vše kolem nich (pořadatel časopis DPS), Industry 4.0 a RFID Future (pořadatel Sdělovací technika), Smart City v praxi (pořadatel Consulting Services) nebo třídenní vzdělávací seminář v rámci 28. celostátního setkání elektrotechniků (pořadatel L. P. Elektro).

 

Počátky veletrhu Amper sahají až 90. let 20. století (1993) a jsou spojeny s pražským Palácem kultury a následně s veletržním areálem na Strahově, kde se Amper konal od roku 1996 do roku 1999. S přibývajícím počtem vystavovatelů a zvyšujícími se nároky na kvalitu veletržních služeb se Amper přesunul do holešovického výstaviště v Praze a poté do PVA v pražských Letňanech. V roce 2011 byl Amper poprvé pořádán na Výstavišti v Brně. Spojením jednoho z nejvýznamnějších a nejlépe fungujících výstavišť ve střední Evropě a největšího elektrotechnického veletrhu v Česku získal Amper zcela nový rozměr, a to jak formálně, tak obsahově.


Naďa Pavelková (ABB) se Zlatým Amperem 2016 za měnič frekvence s Bluetooth komunikací (vlevo Zdeněk Peroutka, ZČU v Plzni, vpravo Jiří Šviga, Terinvest)

K tradičním akcím veletrhu Amper patří prestižní soutěž pro vystavovatele o nejpřínosnější exponát veletrhu s názvem Zlatý Amper. Letos bylo do této soutěže přihlášeno 27 exponátů z 20 vystavujících společností. Z nich jedenáctičlenná odborná porota vybrala pět exponátů pro ocenění Zlatý Amper a pěti udělila čestné uznání. 

Ocenění Zlatý Amper 2016 získaly tyto exponáty:

  • měniče frekvence ACS880, ACS580, ACS380 s Bluetooth komunikací přes mobilní telefon

Společnost:    ABB, s. r. o.

Asistenční ovládací panel měniče frekvence je vybaven přijímačem i vysílačem, který pracuje ve standardním pásmu 2,4 GHz. Pro ovládání měniče frekvence z mobilního telefonu si stačí stáhnout aplikaci Drivetune (dostupná pro OS Android na Google Play, pro iOS na AppStore). Asistenční ovládací panel a aplikace Drivetune splňují požadavky na kybernetickou bezpečnost.

  • embedded PC řady CX5100

Společnost:    Beckhoff Česká republika, s. r. o.

Tato PC, určená pro montáž do rozváděče na lištu DIN, nacházejí uplatnění v náročných prostředích s rozsahem teplot –25 až 60 °C. Poskytují v kombinaci se softwarem TwinCAT 3 flexibilní a komplexní řešení pro střední aplikace s možností přiřazení konkrétní části aplikačního SW k jednotlivým jádrům použitého procesoru.

  • Nanomass plynový hustoměr

Společnost:    Endress+Hauser Czech, s. r. o.

Maximální miniaturizace poskytuje nové možnosti, jako např. měření velmi malého množství plynu a velmi rychlou odezvu pod 20 ms při výborné přesnosti a opakovatelnosti. Vlastní měřicí senzor je založen na mikroskopické trubičce umístěné na silikonovém substrátu, přes kterou protéká médium.

  • i SUB – inteligentní distribuční trafostanice

Společnost:    Siemens, s. r. o.

Trafostanice přispívá k aktivnímu řízení zatížení v distribuční síti. Jejím srdcem je plynem izolovaný rozváděč řady 8DJH, který lze volitelně vybavit motorovým pohonem, indikátory zkratů, systémy pro detekci napětí a dalšími senzory. Nedílnou součástí trafostanice je regulovatelný distribuční transformátor FITformer® REG umožňující z hlediska stability napětí oddělení sítě vn od nn.

  • Workswell WIRIS

Společnost:    Workswell, s. r. o.

Ryze český produkt představuje ucelený termovizní systém pro drony s komfortem ručních termokamer. WIRIS přináší nové možnosti aplikačních využití od zemědělství a ekologie, přes diagnostiku fotovoltaických elektráren až po monitorování rozvodů vn či obvodových plášťů budov. 

Čestné uznání Zlatý Amper 2016 získaly tyto exponáty:

  • DEHNvario

Společnost:    Dehn + Söhne GmbH + Co. KG.

Přepěťová ochrana pro analogové kamerové systémy. Kompaktní svodič tři v jednom (chrání tři rozhraní) pro ochranu a disponibilitu přenosu videosignálu. Přístroj je vhodný pro analogové videosignály (BNC), pro RS-485, funkce polohování a zoomu a pro napájení 230 V. Velká schopnost svádění impulzních proudů do 5 kA (8/20) na žílu. Rychlá montáž bez použití nářadí, úspora místa, zkrácení montážní doby díky přímým konektorovým spojům.

  • 3G/4G solární IPkamera Anbash NC336

Společnost:    Eletur, s. r. o.

Solární kamera NC336 se zabudovaným 3G/4G modem nepotřebuje elektrickou síť ani pevné internetové připojení, a nemusí být dokonce ani v dosahu Wi-Fi. Stačí vložit SIM kartu s aktivovaným datovým přenosem, nastavit a kamera je připravena k použití. Samozřejmostí je P2P přístup a mobilní aplikace pro iOS i Android.

  • modulární bezpapírový zapisovač OMR 700

Společnost:    Orbit Merret, spol. s r. o.

Přístroj je určen do provozů, kde je třeba na jednom místě zobrazovat a zaznamenávat větší množství elektrických či neelektrických veličin. Má 5,7" TFT dotykový displej pro grafické zpracování měřených signálů a ovládání přístroje. Maximální konfigurace přístroje umožňuje měřit na 96 kanálech. Naměřené hodnoty lze ukládat do vnitřní paměti, na USB Flash disk nebo SD kartu. Periodu měření a ukládání je možné nastavit od 1 ms.

  • oblouková ochrana 5SM6

Společnost: Siemens, s. r. o.

Ochranný přístroj pro detekci elektrického oblouku dokáže vyhodnotit vznik sériového nebo paralelního oblouku v koncových elektrických obvodech do hodnoty jmenovitého proudu 16 A. Poruchu v elektroinstalaci dokáže zjistit a odpojit ještě před zaúčinkováním klasických jisticích a ochranných přístrojů.

  • Recloser THO-RC27

Společnost: ZPUE S.A./Korónea Group

Recloser neboli venkovní vypínač THO-RC 27 je určen pro použití v distribučních třífázových sítích se jmenovitým napětím do 27 kV a frekvencí 50 nebo 60 Hz. Je navržen pro odpojení jmenovitého proudu, zkratového proudu a také pro uzemnění venkovního vedení v elektrických sítích. Zajišťuje funkci automatické ochrany, měření a záznam údajů včetně komunikace. Může být integrován do systému dálkového ovládání v distribučních sítích vn.

 

 
Setkání s novináři u stánku Siemens – čelem zleva: Eduard Palíšek (Siemens), Eduard Muřický (MPO ČR), Jiří Holoubek (ElA)

Letošní veletrh Amper představil mnoho produktových novinek, měl bohatý doprovodný program a nechyběla ani zajímavá setkání s politiky, manažery či experty. Velký důraz byl kladen na osobní setkání a diskuse s odborníky, ať už u stánků, či na tradičním Amper fóru Elektriky.tv s živými vstupy moderovaných rozhovorů. Pořadatel veletrhu Amper, společnost Terinvest, nezapomněl ve svém doprovodném programu ani na zajímavé a stále aktuální téma – elektromobilitu (elektrická vozidla všeho druhu byla k vidění ve venkovní expozici).


 V pavilonu P se bylo opravdu na co dívat

Za otázku číslo jedna vzhledem ke zdravému vývoji našeho průmyslu a ekonomiky lze považovat technické vzdělávání mládeže. Technicky vzdělaným odborníkům bude totiž patřit svět budoucnosti. Nakladatelství FCC Public tento trend dlouhodobě podporuje a stejně jako v předchozích letech, tak i letos hostilo u svého veletržního stánku studenty nejrůznějších technických škol, kteří zde návštěvníkům Amperu předváděli mj. i své vlastní výrobky. Zájemci z řad mládeže, kteří navštívili letošní Amper, měli tak jedinečnou příležitost pohovořit si přímo s hostujícími studenty a pedagogy o specifikách a benefitech studia na středních i vysokých technických školách.


Studenti a vědychtivá mládež u stánku nakladatelství FCC Public

Skončil Amper 2016 – byl poučný, inspirující i motivující. Ten příští jubilejní 25. ročník se uskuteční od 21. do 24. března 2017 opět na brněnském výstavišti. Určitě stojí za to si již nyní tento termín poznamenat do diáře.

(s využitím tiskových materiálů Terinvest zpracoval text, foto a video Kl)